Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές και η σημασία τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, του Κώστα Κακκαβά

κακκαβας

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές και η σημασία τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές αποτελούν ίσως ένα από τα σημαντικότερα και κρισιμότερα γεγονόντα αυτού του έτους τόσο για την χώρα μας όσο και για όλη την Ευρώπη συνολικά.

Η λιτότητα ,οι εργασιακές σχέσεις όπως αναπαράγονται ως αναγκαστικό αποτέλεσμα της εσκεμμένης υπαγωγής της ΕΕ στους κανόνες πειθάρχησης των διεθνών αγορών χρήματος, το έλλειμα δημοκρατίας που έχει προκύψει από την χάραξη της πολιτικής από τεχνοκράτες μη εκλεγμένους από τον λαό, έχωντας στο επίκεντρο τους αριθμούς και όχι τον άνθρωπο και το τεράστιο φαινόμενο της μετανάστευσης που οξύνεται από τις πολιτικές ανισότητες, τους πολέμους και την κλιματική αλλαγή φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα κόμματα της άκρας δεξιάς . Ετσι πατώντας στο έδαφος της συλλογικής απόγνωσης και της μη προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον ενισχύει την επιρροή της μέσω του κοινωνικού κανιβαλισμού στοχοποιώντας τους πλέον αδύναμους ως τους υπαίτιους για όλα τα δεινά των κοινωνιών του σύγχρονου κόσμου.

Εκεί πέρα ακριβώς συναντιέται και με τον νεοφιλελευθερισμό, στο σημείο επαφής που ο δικός μας νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τις ακραίες ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αντιευρωπαικές φωνές του Ορμπαν και του Βέμπερ, στο σημείο δηλαδή που ο νεοφιλελευθερισμός νομιμοποιεί την ακροδεξιά (βλέπε Μακεδονικό)διότι μόνο έτσι μπορεί να πετύχει την αναπαραγωγή του . Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα λοιπόν και η ακροδεξιά όπως και ο νεοφιλελευθερισμός έχουν ως στόχο τους αδύναμους ως υπαιτίους για όλα τα δεινά μιας και έτσι μπορεί μόνο να κυριαρχήσει το πιο ακράιο σχέδιο που βασίζεται στις πιο στυγνές μεθόδους εκμετάλευσεις ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε αυτήν την χρονική στιγμή λοιπόν βρίσκεται η ανάγκη δημιουργίας μιας πλατιάς Προοδευτικής Συμμαχίας με ηγετικό πυρήνα την αριστερά την οικολογία αλλά και την σοσιαλδημοκρατία, όπου αυτή δεν χρησιμοποιείται ως «ουρά» του νεοφιλελευθερισμού βλέπε ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα, όπου θα αντιστρευτεί την λιτότητα αλλά και θα πετύχει νικες απέναντι στην ακροδεξιά και τον Εθνικισμό . Διότι είναι ακριβώς το παράδειγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους της αντιστροφής των πολιτικών της λιτότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού αντικαθιστώντας τους με περισσότερο κοινωνικό κράτος , καλύτερες εργασιακές σχέσεις ,δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και αναγκαίες και προοδευτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα .

Διότι το μέλλον των λαών δεν μπορεί να είναι η χειραγώγηση της πολιτικής ζωής από τους διαπλεκόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες ,ούτε η υποταγή της στους τεχνοκράτες, στην κυριαρχία του φόβου και τους Εθνικισμούς. Αλλά στις αξίες που γέννησαν το Ευρωπαικό οικοδόμημα μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο , της ειρήνης , της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε αυτήν την πλευρά της ιστορίας πρέπει να συστρατευτούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και την “Προοδευτικη Συμμαχία”για να απαντήσουμε συλλογικά στο κεύλεσμα της…

/ Δηλώσεις