«Νομοθετική ρύθμιση για την άμεση προκήρυξη 90 θέσεων καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και παράταση μέχρι 31/12/22 μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης».

αναγνωστοπουλου

 

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την έκδοση Νομοθετικής ρύθμισης για την άμεση προκήρυξη 90 θέσεων καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και παράταση των συμβάσεων ως 31/12/22 μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης.

Για άλλη μια φορά το Πανεπιστήμιο Πατρών κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθαριότητα με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία των εργαζομένων και των φοιτητών από τον covid 19. Οι ενενήντα (90) συμβασιούχοι με καθεστώς ΙΔΟΧ μέσω του ΑΣΕΠ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθαριότητας και είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου, απειλούνται με απόλυση στις 31/5/2022, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους.

 Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι με την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να εκδώσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην δημοσίευση της  προκήρυξης  προσωπικού καθαριότητας, ή να δώσει παράταση στις ατομικές συμβάσεις που έχουν συνάψει οι εργαζόμενοι με το Πανεπιστήμιο, προμηνύεται η επιστροφή των εργολάβων. Είναι γεγονός πως οι εργολαβίες αποτελούν διαχρονική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της Ν.Δ., μία επιλογή οικονομικά ασύμφορη, με υποχώρηση των εργασιακών standards και με αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός της εργολαβίας για δύο χρόνια καθαριότητας με λιγότερο προσωπικό φτάνει τα 3,5 εκατ.€ , ενώ οι μισθοί των 90 εργαζομένων είναι περίπου 900.000 τον χρόνο.

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού ρωτά την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την έκδοση προκήρυξης των 90 θέσεων καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για συμβάσεις τουλάχιστον ενός έτους και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και αν προτίθεται να δώσει παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα, για λόγους δημόσιας υγείας, για επιπλέον 7 μήνες, ήτοι έως 31/12/2022, προκειμένου το Πανεπιστήμιο Πατρών να μη μείνει χωρίς καθαριότητα.

/ Βουλευτές Αχαΐας