«Να επιτραπεί η απαιτούμενη συνταγογράφηση φαρμάκων στα διεμφυλικά άτομα».

Μαρκου

«Να επιτραπεί η απαιτούμενη συνταγογράφηση φαρμάκων στα διεμφυλικά άτομα».

Στην Βουλή μετέφεραν 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Μάρκου, τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων της LOATKI+ Κοινότητας, για την παύση συνταγογράφησης ορμονοθεραπειών των διεμφυλικών ατόμων. Μέχρι τώρα, το σχετικό φάρμακο μπορούσε να συνταγογραφηθεί σε διεμφυλικά άτομα, ώστε να αντιμετωπίζεται η ασυμφωνία που βιώνουν μεταξύ του εκ γενετής ανατομικού, βιολογικού φύλου τους και του εκφραζόμενου, επιθυμητού.

 Ο Υπουργός Υγείας καλείται να απαντήσει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου την αιτία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία αυτών των ατόμων, καθώς στρέφονται σε άλλα αμφίβολης ποιότητας σκευάσματα, αλλά και της ίδιας την τιμής τους ως θεμελιώδες δικαίωμά τους. Η κατοχύρωση πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα ορμονοθεραπείας που επιβεβαιώνει το φύλο τους εξάλλου, ερείδεται στην αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου. Ενόψει ιδίως της εγγυητικής αποστολής του όσο αφορά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο άρθρο 25, παρ. 1, του Συντάγματος, η εξέλιξη της για πρώτη φορά κατάργησης της δυνατότητας συνταγογράφησης ορμονοθεραπειών στα διεμφυλικά άτομα προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης τους σε σχετικές ιατρικές πράξεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                                      

                                                                                                                  ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 6  Μαρτίου 2023

Προς

Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Να επιτραπεί η απαιτούμενη συνταγογράφηση φαρμάκων στα διεμφυλικά άτομα».

Το φαρμακευτικό προϊόν ARVEKAP, χορηγείται για μια σειρά από ιατρικές ενδείξεις, όπως καρκίνο του προστάτη, ενδομητρίωση, πρόκληση ωορρηξίας στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καρκίνο του μαστού και τέλος σε ενδείξεις πρώιμης ήβης. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει εξάλλου σε πλείστες άλλες περιπτώσεις στις οποίες ένα φαρμακευτικό προϊόν έχει ιατρική αξία να χορηγείται εκτός των προβλεπόμενων ενδείξεων, οι γιατροί χορηγούν το φάρμακο αυτό για την ορμονοθεραπεία ατόμων που συναντούν ασυμφωνία του εκ γενετής ανατομικού, βιολογικού φύλου και του εκφραζόμενου, επιθυμητού φύλου (διεμφυλικά άτομα). Μέ την ορμονοθεραπεία αυτή τα διεμφυλικά άτομα διευκολύνονται στην αλλαγή των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου τους, ώστε να είναι σε μεγαλύτερη συμφωνία με το πώς βιώνουν το φύλο τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν έρθει στο φώς της δημοσιότητας, ατομικών περιπτώσεων και ΜΚΟ της LOATKI+ Κοινότητας, το συγκεκριμένο φάρμακο πλέον δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί πλέον για ορμονοθεραπεία διεμφυλικών ατόμων, χωρίς να είναι γνωστή η αιτία αυτής της εξέλιξης. Όμως, το φαρμακευτικό προϊόν ARVEKAP (ενεργό συστατικό τριπτορελίνη) συνταγογραφείται εκτός ενδείξεων για άτομα που βρίσκονται σε ορμονοθεραπεία, ενώ το σκεύασμα παραμένει πιστοποιημένο και διαθέσιμο στην Ε.Ε. Το εν λόγω φάρμακο λειτουργεί ως αναστολέας ορμονών/blocker και δε δύναται να αντικατασταθεί από άλλο με την ίδια δράση (π.χ. γενόσημο), ενώ η απαγόρευση συνταγογράφησής του για όσα διεμφυλικά άτομα βρίσκονται σε ορμονοθεραπεία και το χρησιμοποιούν, ή θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν, σημαίνει την υποχρεωτική χρήση άλλων σκευασμάτων που δεν έχουν ακριβώς την ίδια δράση, αυξάνοντας την πιθανότητα επιπλοκών και επιβάρυνσης της υγείας τους.

Η διάσταση των εξωτερικών από τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του φύλου (transsexualism), για όσο διάστημα κρατάει στον χρόνο, διακυβεύει την ίδια την τιμή του προσώπου ως θεμελιώδες δικαίωμά του, όντας αναγκασμένο να αποκαλύπτει τη διαφορετικότητά του σε κοινωνικά περιβάλλοντα που συχνά δεν την ανέχονται. Η κατοχύρωση πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα  ορμονοθεραπείας που επιβεβαιώνει το φύλο τους εξάλλου, ερείδεται στην αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου. Ενόψει ιδίως της εγγυητικής αποστολής του όσο αφορά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο άρθρο 25, παρ. 1, του Συντάγματος, θα πρέπει το Κράτος να εκφράζει κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο της διασφάλισης της κοινωνικής αυτονομίας του ανθρώπου, όπως και η κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης σε σχετικές ιατρικές επεμβάσεις.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιος είναι ο λόγος που για πρώτη φορά οι γιατροί συναντάνε αδυναμία συνταγογράφησης του ARVEKAP για ορμονοθεραπείες διεμφυλικών ατόμων;
  2. Έχει ενημερωθεί για τις εντεινόμενες καταγγελίες;
  3. Πώς θα παρέμβει για να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;  
  4. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υλοποιήσει το από το 2019 πόρισμα της Ομάδας Εργασίας  για την Υγειονομική Κάλυψη των Διεμφυλικών του Υπουργείου Υγείας  και να καλύψει την ορμονοθεραπεία των διεμφυλικών ατόμων;   

                                                

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Πούλου Παναγιού

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

/ Βουλευτές Αχαΐας