«Μην αγωνίζεστε τόσο πολύ για τα ψηφιακά έργα κυρία Μενδώνη»

αναγνωστοπουλου

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επαναφορά της «αποτελεσματικής» κ. Μενδώνη στο Υπ. Πολιτισμού και χωρίς η ίδια να έχει απαντήσει επί της ουσίας στην τεκμηριωμένη κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ζήτημα, κατέφυγε στην συγγραφή μίας έκθεσης ιδεών, ώστε να μας ενημερώσει για την χθεσινή «κλειστή» παρουσίαση στην ηγεσία ενός μικρού δείγματος των δύο μεγαλύτερων ψηφιακών έργων του ΥΠΠΟΑ. Όμως τελικά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, δεν είναι ακόμη έτοιμα, ώστε να αποδοθούν άμεσα στο σύνολό τους στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, σε θεσμικούς χρήστες και στο κοινό, 10 χρόνια μετά την έναρξη της υλοποίησής τους.

Ως προς το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, τόσο η Διαχειριστική Βάση όσο και η Διαδικτυακή Πύλη, μετατέθηκαν εκ νέου για το μέλλον. Ως προς τα Κινητά Μνημεία, ουδείς λόγος έγινε για τη Διαχειριστική Βάση που θα έπρεπε ήδη να περιλαμβάνει τα 684.000 ψηφιοποιημένα μνημεία. Προαναγγέλθηκε ΜΟΝΟ η διαθεσιμότητα της Διαδικτυακής Πύλης και ΜΟΝΟ για ελάχιστο ποσοστό του ψηφιοποιημένου υλικού (κάτω από το 10%), ενώ αποσιωπήθηκε και η συμβατική υποχρέωση για την διαλειτουργικότητα των δύο έργων μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε να δούμε έστω την Πύλη των Κινητών Μνημείων -με όλα τα προβλεπόμενα στη Διακήρυξη υποσυστήματά της- και να διαπιστώσουμε αν οι λειτουργίες της ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και πληρωθεί από δημόσιους πόρους, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το ερώτημα όμως που τίθεται, είναι το εξής: γιατί δεν είναι ακόμη έτοιμα τα 2 έργα; Θα απαντήσει επιτέλους σε αυτό το ερώτημα η υπουργός, εφόσον τα πληροφοριακά συστήματα λειτουργούν, όπως υποστηρίζει; Άλλωστε όλα τα δεδομένα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη παραχθεί και για τα δύο έργα κατά το διάστημα 2015-2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί λοιπόν δεν έχουν ήδη αποδοθεί πλήρως τα ΟΠΣ τους; Εμείς απαντήσαμε τεκμηριωμένα και αναλυτικά σε αυτό το ερώτημα, η κ. Μενδώνη γιατί κρύβεται εδώ και 21 μήνες; Πόσο ακόμη χρόνο θα χρειαστεί ο ευνοούμενος ανάδοχος για να κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει πριν από χρόνια και στα δύο έργα; Πόσες ακόμη παρατάσεις, πόσες ακόμη παραβιάσεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, πόσες ακόμη απευθείας αναθέσεις και πόσα επιπλέον κονδύλια θα χρειαστεί να ξοδέψει για χάρη του η κ. Μενδώνη, μήπως δεήσει, εν τέλει, να εκπληρώσει τις προ πολλού ληγμένες συμβατικές του υποχρεώσεις; Πόσα ακόμη ψέματα περί απένταξης των έργων θα ειπωθούν για να δικαιολογηθούν τα «στραβά μάτια» στην κακοδιαχείριση και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος; Και πόσο ακόμη θράσος θα χρειαστεί μια υπουργός για να συνεχίσει να συγκαλύπτει τα παραπάνω, όταν ήδη αποκαλεί μια οριστική και ανέκκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης που αποκάλυψε την αλήθεια, ως «fake news»;

Υ.Γ. Όσο για τις “διώξεις” δημοσίων λειτουργών της περιόδου 2018-19 στις οποίες αναφέρθηκε-και μάλλον την ενδιαφέρουν πολύ γιατί κάποιες υποθέσεις εκκινούν από τις προηγούμενες θητείες της, όπως το σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας-της θυμίζουμε μια δική της φράση στη Βουλή: “Οι υπάλληλοι που τηρούν τον νόμο δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα”. Ας αφήσει λοιπόν να εξελιχθούν οι όποιες πειθαρχικές διαδικασίες -χωρίς να παρεμβαίνει και να θάβει στα συρτάρια τις ΕΔΕ- και ας σταματήσει επιτέλους να το παίζει «δικαστής» ή να προσφέρει «προστασία».

/ Βουλευτές Αχαΐας