Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Η Απάντηση της Αριστεράς στην ανατροπή των εργασιακών κεκτημένων».

Paralia_No4_15072021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση των Οργανώσεων Μελών Παραλίας και Βραχναιίκων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας με θέμα «Η Απάντηση της Αριστεράς στην ανατροπή των εργασιακών κεκτημένων».

Την Τρίτη 13 Ιουλίου στο φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας των Εργατικών Κατοικιών Εύας, οι Οργανώσεις Μελών Παραλίας και Βραχναιίκων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Η Απάντηση της Αριστεράς στην ανατροπή των εργασιακών κεκτημένων».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρώην Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ. Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Χρήστος Βαλουξής, συντονιστής της ΟΜ Παραλίας.

Ο Ανδρέας Νεφελούδης ανέδειξε τις βαθιά αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, που καθιστούν τους εργαζόμενους έκθετους στην εργοδοτική εκμετάλλευση και ευνοούν την παρασιτική ελίτ της χώρας.

Ανέλυσε  τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία της εργασίας και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα τόνισε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου  Χατζηδάκη, τη μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες και την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 800 ευρώ.

Τόνισε ότι στόχος μας είναι η αποκατάστασή των εργασιακών σχέσεων και η μείωση των ανισοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει στις προγραμματικές του θέσεις την αναγνώριση των εργαζόμενων στις πλατφόρμες ως μισθωτών, την κατάργηση  των εικονικών εργολαβιών, την αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και σε κλάδους που δεν υπάρχει εργοδοτική οργάνωση, όπως στους εργαζόμενους στον πολιτισμό αλλά και στην ουσιαστική αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία.

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην ιδεοληπτική εμμονή της δεξιάς να αλλοιώσει το χαρακτήρα της δημόσιας και καθολικής ασφάλισης στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στην εμβληματική μεταρρύθμιση ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, που πραγματοποιήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για μετατροπή του αναδιανεμητικού συστήματος της επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλοποιητικό (ατομικός κουμπαράς). Έτσι συστήνεται νέο ταμείο, το ΤΕΚΑ, το οποίο θα «τζογάρει» τις εισφορές των ασφαλισμένων και για το όποιο προβλέπεται ακαταδίωκτο των μελών του ΔΣ. Επίσης θα είναι το μόνο Ταμείο που δεν προβλέπεται η εκπροσώπηση των εργαζόμενων στη διοίκηση, για να μην υπάρχει κανένας εργατικός έλεγχος.

Μετά τις ομιλίες τοποθετήθηκαν οι Βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου.

Η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι αυτή την περίοδο έχουμε τη μεγαλύτερη αντεπίθεση της δεξιάς και του αστισμού, που γνώρισε η χώρα από την μεταπολίτευση και μετά, απέναντι στην Αριστερά, στον κόσμο της εργασίας και των δικαιωμάτων. Τόνισε ότι πρόκειται για μια σκληρή ταξική αντεπίθεση που σκοπό έχει να κάμψει το ηθικό της κοινωνίας, να δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο αυτή η πολιτική της δεξιάς και ότι ο αντίπαλος της, η Αριστερά, είναι αναξιόπιστη. Η πολιτική της δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο και αυτό γίνεται αντιληπτό από την πρακτική και την τακτική της τα τελευταία δύο χρόνια. Στόχος της είναι να ξηλώσει οτιδήποτε επιτρέπει την αλληλεγγύη, την συνύπαρξη και το όραμα για ένα κοινό μέλλον των ανθρώπων προτάσσοντας παντού την ατομική ευθύνη στην πανδημία, στην εργασία και σε κάθε πεδίο κοινωνικής δράσης. Σε αυτή τη επίθεση θα πρέπει από εδώ και πέρα να απαντήσουμε δυναμικά οργανώνοντας συζητήσεις και ενημερώνοντας τους πολίτες, να βρισκόμαστε συνέχεια και σταθερά μέσα στις κοινωνικές διεργασίες που τόσο έλειψαν την προηγούμενη, λόγω καραντίνας, περίοδο.

Ο Κώστας Μάρκου ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση πρέπει ως πολιτικός χώρος να κερδίσουμε πάλι την αξιοπιστία της κοινωνίας. Σημείωσε ότι η σημερινή εποχή είναι διαφορετική από την περίοδο 2012 -2015 τότε που υπήρχε ένα δυνατό κίνημα στην κοινωνία και ένα όραμα που έδινε δυναμική στις κοινωνικές διεργασίες. Τόνισε ότι τώρα είναι απαραίτητο, ως πολιτικός χώρος, να έχουμε για κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής συγκεκριμένη, ορθολογική, κοστολογημένη και πειστική πρόταση για να καταφέρουμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία της κοινωνίας. Ανέφερε επίσης ότι η μοναδική μας αντίσταση στην υπεροχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι το να αποτελέσει ο καθένας μας τον δίαυλο επικοινωνίας του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον κοινωνικό του περίγυρο και στους μαζικούς χώρους. Τέλος, τόνισε ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε κινηματικούς όρους μέσα στις κοινωνικές διεργασίες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ