« “Μετά τον Καλλικράτη, τι;”. Ανησυχίες, διαπιστώσεις και η επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης »

συριζα αχαιας

Πάτρα, 14.11.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: « “Μετά τον Καλλικράτη, τι;”. Ανησυχίες, διαπιστώσεις και η επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης »

 

Με μεγάλη συμμετοχή και διάθεση για ουσιαστικό διάλογο, άνοιξε η συζήτηση στην Αχαϊα για την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της εκδήλωσης του Τμήματος Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του 19ου Forum Ανάπτυξης 2016.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προωθούμενη μεταρρύθμιση είναι μία κοινωνική αναγκαιότητα της οποίας οι βασικοί στόχοι είναι η διεύρυνση και η εμβάθυνση της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των ΟΤΑ, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών και η μετατροπή τους σε πρωταγωνιστές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης.

Ο Κώστας Σπαρτινός, βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων με την παράταξη ΡΑΠ- Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, χαρακτήρισε τον Καλλικράτη “μνημόνιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, που εξουθένωσε και απαξίωσε το θεσμό. Στάθηκε στο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, το οποίο καθιστά “διακοσμητική” την αντιπολίτευση, καθώς και τη γραφειοκρατία που τον διέπει, η οποία έχει ως αποτέλεσμα  τον οικονομικό στραγγαλισμό, τη μη συμμετοχικότητα και τη συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων, για δε το νέο χωρικό σχεδιασμό σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μόνο πληθυσμιακών κριτηρίων.

Η αποκέντρωση ήταν στον πυρήνα και της τοποθέτησης του Κώστα Καρακώστα, Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Παιδείας του Δήμου Ναυπακτίας, μαζί με το σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, τον έλεγχο νομιμότητας και την ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι επιτελικό και πολιτικό όργανο. Τόνισε επίσης την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία με ενιαία ψηφοδέλτια στις κοινότητες, ώστε να είναι εφικτή η συγκρότηση ενός ολιγομελούς οργάνου το οποίο θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Παρεμβάσεις με τοποθετήσεις έκαναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δημάρχος Δυτικής Αχαϊας Χρήστος Νικολάου, ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας Κώστας Παπακωνσταντίνου και ο δημοτικός σύμβουλος Ερυμάνθου Τάκης Γεωργακόπουλος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ανδρέας Ριζούλης, ο Αντιπεριφερειαρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας καθώς και πλήθος αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τους νόμους Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της παράταξης ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη Γιάννης Λάμπρου.

img_20161112_204117-2

img_20161112_204738-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ