” Μέτρα προστασίας και διασφάλισης της πρόσβασης στα βασικά κοινωνικά αγαθά”.

βουλευτες

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα Μέτρα προστασίας και διασφάλισης της πρόσβασης στα βασικά κοινωνικά αγαθά. “, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η χώρα μας βρίσκεται, για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες, σε καθεστώς γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πολύ μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού με τα νούμερα να είναι πια εφιαλτικά. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας, όπως και σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, όλοι οι πολίτες καλούμαστε να παραμείνουμε στα σπίτια μας, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Δυστυχώς, εν μέσω αυτής της πανδημίας αλλά και του γενικευμένου lockdown που έχει περιέλθει όλη η χώρα, αρκετές είναι οι καταγγελίες πως η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση οι λοιπές επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζουν ακάθεκτες τις απειλές για διακοπή αυτού του βασικού αγαθού σε φτωχές οικογένειες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Η αντιδήμαρχος υγείας-πρόνοιας της Πάτρας καταγγέλλει την κυβέρνηση με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στα social-media, ότι επιδεικνύει ανοχή στις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Την ώρα αυτή, που όλοι οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους ,που πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να δουλεύουν με τηλεργασία, που τα παιδιά των γυμνασίων και λυκείων πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους μέσω τηλεκπαίδευσης, που οι άνεργοι αυτής της χώρας ανέρχονται σε χιλιάδες και οδηγούνται με την ανοχή της Πολιτείας στην πείνα και την ανέχεια, νιώθουν έκδηλη την απειλή της διακοπής του ρεύματος στα νοικοκυριά τους.

Η  κυβέρνηση οφείλει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας και τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα βασικά κοινωνικά αγαθά, εξασφαλίζοντας παράταση εξόφλησης λογαριασμών κοινής ωφέλειας μεταξύ των οποίων και του ηλεκτρισμού για κάποιους μήνες και την κάλυψη του κόστους των συγκεκριμένων υπηρεσιών από την Πολιτεία για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνουν ευάλωτα νοικοκυριά, εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα, άνεργους αλλά και χρόνια πάσχοντες και υπερήλικες, όπως επίσης και άμεση επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που είχε γίνει ήδη διακοπή (όπως είχε γίνει για πάνω από 6.000 νοικοκυριά με το Ν.4508/2017 του ΣΥΡΙΖΑ) και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να μπορούν να μείνουν σπίτι.

 

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στον αρμόδιο Υπουργό:

1)         Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ο υπουργός ώστε να μην γίνει αποκοπή/διακοπή ρεύματος σε κανένα νοικοκυριό ή επιχείρηση που έχει πραγματική ανάγκη;

2)         Τι  μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο προκειμένου να δοθεί παράταση στην εξόφληση λογαριασμών κοινής ωφέλειας;

/ Βουλευτές Αχαΐας