Κ.Μάρκου στην «Π»:Την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεψε κανένας

μαρκου

«Δέχθηκα να στρατευτώ στα δύσκολα», «είναι η ώρα του αγώνα ώστε συνεχίσει η χώρα στην προοδευτική
κατεύθυνση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων», αναφέρει σήμερα στην «Π» ο καθηγητής Πανεπιστημίου,
πρόεδρος του ΚεΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική
Συμμαχία για την Αχαΐα.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σας καθιστούν τις προσεχείς εκλογές ιδιαίτερα κρίσιμες;

Οι Ελληνες την Κυριακή πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα στην πλειοψηφία της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πρέπει ξεκάθαρα να διαλέξουν και αντίστοιχα να αποφασίσουν για μια σειρά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι για την επόμενη μέρα:

>Θα δεχτούν -για παράδειγμα- το επταήμερο της εργασίας;

>Συμφωνούν στην κατάργηση ελέγχου από το ΣΔΟΕ και την Επιθεώρηση Εργασίας στις επιχειρήσεις;

Και τα δύο αυτά ζητήματα κατεδαφίζουν αγώνες χρόνων και αποδιοργανώνουν θεσμικά μηχανισμούς που στήθηκαν με κόπο και θυσίες.

>Θα αποδεχθούν λοιπόν οι ψηφοφόροι και στην δημοκρατική και προοδευτική Αχαΐα τη θυσία των κεκτημένων στον βωμό των κερδών και των συμφερόντων;

> Θα επιτρέψουν επίσης στα διαγνωστικά κέντρα να εκβιάζουν ωμά την Πολιτεία και σε ιδιωτικά συμφέροντα να αλώνουν τη δημόσια υγεία;

 

Ποια είναι η πρότασή σας, απέναντι σε αυτή την παρεκτροπή, όπως την εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στον αντίποδα της φιλελεύθερης εκτροπής, η Αριστερά απευθύνεται στον λαό με ένα έντιμο και καθαρό πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη τετραετία που θα συνεχίσει να στηρίζει το κοινωνικό κράτος και τον κόσμο της εργασίας με προοδευτικές φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη για τους πολλούς ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να διαχυθούν στο σύνολο της κοινωνίας. Στο μέρος που με αφορά, ως άμισθος πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και μέσα από παρεμβάσεις μου από το 2016 και μετά, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού στο τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, που θα επηρεάσει θετικά

>την ποιότητα της εκπαίδευσης των γιατρών,

> την προσφορά αξιόπιστης φροντίδας στους ασθενείς, ενώ

> αναμένεται να συμβάλει και στον περιορισμό της ιατρικής μετανάστευσης. Η Αριστερά υπερασπίζεται το δίκαιο και το ορθό και αυτό είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ποιο αποτύπωμα, από τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν οι πολίτες να αξιολογήσουν θετικά;

Πρωταρχικά, το βασικό μας μέλημα ήταν το σταμάτημα και η σταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάρρευσης της οικονομίας και της κοινωνίας από τα μέτρα που τραυμάτισαν τους πολίτες, στο τέλος του 2014. Ακολούθως κινηθήκαμε προς τη μικρή αλλά σαφή ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά τον Αύγουστο 2018 που βγήκαμε από την επιτροπεία. Ταυτόχρονα με αυτά τα ζωτικά θέματα και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, της μεταρρύθμισης στην Παιδεία, τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και τη μάχη κατά της διαφθοράς. Την 4ετια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεψε κανένας.

 

Αντίστοιχα τι πρέπει οι πολίτες να αξιολογήσουν αρνητικά;

Τη μειωμένη σχετικά επαφή των στελεχών και μελών του κόμματος με τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, κάποιες λαθεμένες επιλογές το πρώτο διάστημα και την υποτίμηση της δύναμης του επικοινωνιακού πυρός των διαπλεκομένων και συστημικών ΜΜΕ.

 

Τι ιδιαίτερο νομίζετε ότι αξίζει να αναφερθεί από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Αχαΐα;

>Στο πεδίο της Παιδείας, η δημιουργία της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

>Στο πεδίο της Υγείας την υποστήριξη και σταθεροποίηση του καταρρέοντος δημόσιου συστήματος υγείας στον Νομό όπως:

  1. Ενίσχυση σε στελεχικό δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου Καλαβρύτων
  2. Αποπεράτωση και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου κτιρίου του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» και απορρόφηση σε αυτό του «409» και του «Θώρακος»
  3. Εναρξη και λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) Ζαρουχλαιίκων, πρώην ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου, Ρίου και Αγυιάς
  4. Περαιτέρω ενίσχυση του 3βάθμιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με αξιοποίηση δωρεών και εγκατάσταση και λειτουργία νέου ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού και μηχανήματος PET. Επικείμενη έναρξη και της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

> Στο πεδίο των υποδομών την αποπεράτωση της χειμαζόμενης μέχρι τώρα κατασκευής της Κορίνθου-Πατρών, την αποπεράτωση της ομοίως χειμαζόμενης Ιονίας Οδού, την έναρξη κατασκευής της Πατρών-Πύργου κ.ό.κ

 

Είσαστε καθηγητής της Ιατρικής και γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί υποψήφιος για πρώτη φορά, τώρα;

Ασχολούμαι με τα κοινά από 18 χρονών. Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής είχα ενεργό δραστηριότητα στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσω των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ) και συμμετείχα ενεργά σε όλες τις κορυφαίες του στιγμές (Νομική, Πολυτεχνείο κ.λπ.). Από τότε εντάχθηκα ιδεολογικά και πολιτικά στον χώρο της Αριστεράς έως σήμερα. Επομένως, η θέση μου ως υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο μια πτυχή αυτής της συνολικής πορείας. Θα έλεγα ότι δέχθηκα να στρατευτώ ως υποψήφιος στα δύσκολα, στην προσπάθεια να συνεχίσει η χώρα στην κατεύθυνση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, τώρα που υπάρχει η ανάγκη όσο ποτέ να λάβει ένα προοδευτικό χαρακτήρα η πορεία της.