«κ. Κεραμέως, πρέπει να αποκαταστήσετε άμεσα την αδικία, που λαμβάνει χώρα σε βάρος των ΠΕ 17 Τεχνολόγων Μηχανικών.»

βουλευτες

«κ. Κεραμέως, πρέπει να αποκαταστήσετε άμεσα την αδικία, που λαμβάνει χώρα σε βάρος των ΠΕ 17 Τεχνολόγων Μηχανικών.»

Με πρωτοβουλία των Βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου κατατέθηκε σήμερα, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ως  Αναφορά η με αρ. πρωτ. 071/15.03.2023 Επιστολή της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με περιεχόμενο την έντονη διαμαρτυρία των Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  για την αυθαίρετη απόρριψη προσόντων-κριτηρίων ένταξης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.) των συμμετεχόντων σε αυτή, λόγω συσχέτισης της χρονολογίας απόκτησης του βασικού πτυχίου Τ.Ε.Ι. προ του 2001. Η Αναφορά συνυπογράφεται από 23 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με την Αναφορά οι Βουλευτές καλούν την αρμόδια Υπουργό Παιδείας να εισάγει διορθωτική τροπολογία, που θα προβλέπει την αντίστοιχη αναγνώριση των πτυχίων του πρώην κλάδων ΠΕ 17 Τεχνολόγων Μηχανικών ως πτυχίων ΑΕΙ, ώστε να συμπεριληφθούν στον κύριο πίνακα (πίνακα Β’) της προκήρυξης 3ΕΑ αλλά και στην τρέχουσα προκήρυξη της Γενικής Εκπαίδευσης 2ΓΕ/2023 αλλά και τις επερχόμενες και να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειές της.

Αυτό διότι, λαμβάνει χώρα το εξής παράδοξο:  σε συμμετέχοντες στις παραπάνω προκηρύξεις δεν αναγνωρίζεται το Πτυχίο τους (ΤΕΙ προ του 2001) από τον ΑΣΕΠ ως επαρκής τίτλος σπουδών για την ένταξή τους στους οικείους κλάδους ως Πτυχίο Ανώτερου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και απορρίπτονται από τους κύριους πίνακες της προκήρυξης 3ΕΑ/2022.  Αυτό δε, παρά το ότι οι πίνακες που ορίζουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την ένταξη στους οικείους κλάδους αναφέρουν με συγκεκριμένο τρόπο όλα τα πτυχία ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ, ανεξαρτήτως έτους κτήσης του τίτλου των κλάδων ΠΕ 81- ΠΕ 90, δηλ. χωρίς διάκριση της κτήσεως αυτών προ ή μετά του 2001. Συνεπεία των παραπάνω, ασκήθηκαν προσφυγές και το Νοέμβριο του 2022 με κατατεθείσα τροπολογία, υπήρξε επικαιροποίηση της «προβληματικής διάταξης του αρ. 14 του ν 1566/1985, η οποία ωστόσο, εσφαλμένα δε συμπεριέλαβε τον παλαιό κλάδο ΠΕ 17 Τεχνολόγων Μηχανικών.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι το σφάλμα αυτό πρέπει άμεσα να διορθωθεί και να αποκατασταθεί η σχετική αδικία, που συντελείται σε βάρος των ΠΕ 17 Τεχνολόγων Μηχανικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 

 

                                                                           ΑΝΑΦΟΡΑ

                                                             Προς το Προεδρείο της Βουλής

Προς  την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την άρση της αδικίας, που απορρέει από τη διάκριση των πτυχίων ΤΕΙ σε προ και μετά του 2001.»

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως Αναφορά τη με αρ. πρωτ. 071/15.03.2023 Επιστολή της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αυθαίρετη απόρριψη προσόντων-κριτηρίων ένταξης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.) των συμμετεχόντων σε αυτή, λόγω συσχέτισης της χρονολογίας απόκτησης του βασικού πτυχίου Τ.Ε.Ι. προ του 2001.

 

Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχοντες στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε το Πτυχίο τους (ΤΕΙ προ του 2001) από τον ΑΣΕΠ ως επαρκής τίτλος σπουδών για την ένταξή τους στους οικείους κλάδους ως Πτυχίο Ανώτερου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος απορρίφθηκαν από τους κύριους πίνακες της προκήρυξης 3ΕΑ/2022. Τούτο δε, παρά το ότι οι πίνακες που ορίζουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την ένταξη στους οικείους κλάδους αναφέρουν με συγκεκριμένο τρόπο όλα τα πτυχία ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ, ανεξαρτήτως έτους κτήσης του τίτλου των κλάδων ΠΕ 81- ΠΕ 90, δηλ. χωρίς διάκριση της κτήσεως αυτών προ ή μετά του 2001. Συνεπεία των παραπάνω, ασκήθηκαν προσφυγές και το Νοέμβριο του 2022 με κατατεθείσα τροπολογία, υπήρξε επικαιροποίηση της «προβληματικής διάταξης του αρ. 14 του ν 1566/1985, η οποία ωστόσο, εσφαλμένα δε συμπεριέλαβε τον παλαιό κλάδο ΠΕ 17 Τεχνολόγων Μηχανικών.

 

Καλείται η αρμόδια Υπουργός να επιληφθεί του θέματος και να εισάγει διορθωτική τροπολογία, που θα προβλέπει την αντίστοιχη αναγνώριση των πτυχίων του πρώην κλάδων ΠΕ 17 Τεχνολόγων Μηχανικών ως πτυχίων ΑΕΙ, ώστε να συμπεριληφθούν στον κύριο πίνακα (πίνακα Β’) της προκήρυξης 3ΕΑ αλλά και στην τρέχουσα προκήρυξη της Γενικής Εκπαίδευσης 2ΓΕ/2023 αλλά και τις επερχόμενες και να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειές της.

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Γεώργιος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Νίνα

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

/ Βουλευτές Αχαΐας