Κ. Κακκαβάς: Η πραγματικότητα δεν γίνεται να κρυφτεί κάτω από το ταπέτο που επιμελώς προσπαθεί να χωρέσει αυτή η κυβέρνηση

κακκαβας
Συνέντευξη για τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην εφημερίδα ΑΧΑΪΚΉ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
1. Πώς προσεγγίζετε όλο αυτό που ζούμε με την πανδημία: ως νέος, ως πατέρας, αλλά και ως πολιτικό πρόσωπο;
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και πολύ σημαντική κρίση η οποία ξεπερνάει το υγειονομικό πλαίσιο και διαχέεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.Ως πατέρας ευτυχώς δεν χρειάστηκε ακόμα να μάθω σε ένα νήπιο να φοράει την μάσκα για την πανδημία. Δυστυχώς όμως πολλές κυβερνήσεις όπως και η δική μας εδώ, φαίνεται να χρησιμοποιεί την πανδημία ως εφαλτήριο για να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος μίας ολιγαρχίας, που μέσα άπο κάθε κρίση βγαίνει πιο ενισχυμένη. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ξηλώσει με αφορμή την πανδημία ό,τι καλό έφερε η προηγούμενη, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον κόσμο της εργασίας και την οικονομία. Η λίστα Πέτσα και ο τρόπος που προσπαθούν να ελέγξουν όλους τους θεσμούς και τα κέντρα εξουσίας δείχνει το πόσο βυσσοδομούν απέναντι σε όποιον εκφράζει αντίθετη άποψη ή προτείνει εναλλακτικό δρόμο. 
Ωστόσο η ζωή προβάλλει ξεκάθαρα τα διαχρονικά αιτήματα της, το ίδιο και η νεολαία η οποία αρνείται να συμβιβαστεί με ένα αυταρχικό πλαίσιο διακυβέρνησης που προσπαθούν να επιβάλλουν, έτσι  μαζί με τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους καλούνται να δημιουργήσουν ένα νέο προοδευτικό μέτωπο που θα γίνει ρεύμα πλειοψηφικό και θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο  στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
2. Που αποδίδετε την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις;
Πολιτική κυριαρχία ; Η κυβέρνηση της ΝΔ καβάλησε το κύμα των ακραίων και Εθνικιστικών κραυγών για το Μακεδονικό (την συμφωνία την οποία σήμερα τιμά), σκύλεψε επάνω στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στο Μάτι και καλλιέργησε συστηματικά μέσα στην κοινωνία το αντισύριζα μέτωπο με ψεύδη και έναν άκρατο Λαϊκισμό. Τελικά με την βοήθεια των “φίλων” εφοπλιστών του Κου Πρωθυπουργού, των μεγαλοιδιοκτητών ΠΑΕ, το σύστημα εκδοτών και μεγαλοδημοσιογράφων ( είδαμε πως ζήτησε και συγνώμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προχθές στον Κο Κουρτάκη για τη ψηφοφορία στην βουλή), έγιναν κυβέρνηση ,με τους ψήφους δηλαδή που ψάρεψαν από την κατάρευση του νεοναζιστικού κόμματος που τελικά έμεινε εκτός κοινοβουλίου, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί και η ετυμηγορία του δικαστηρίου για την εγκληματική δράση του. Η τωρινή κατάσταση λοιπόν αποτελεί μία φωτογραφική εικόνα της αποσύνθεσης της Ελληνικής κοινωνίας και της χώρας ολόκληρης την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αποσταθεροποίηση στην εξωτερική πολιτική, κατάρευση της οικονομίας, εκτίναξη της ανεργίας, ένα μπάχαλο στο εσωτερικό με την διαχείριση της πανδημίας και το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Από την άλλη ο Σύριζα εξάντλησε πολλές δυνάμεις στο εσωτερικό μέτωπο και έδειξε εσωστρέφεια τον πρώτο καιρό, χωρίς να προτάξει ένα ολιστικό πολιτικό και ξεκάθαρο σχέδιο απέναντι στις Κυβερνητικές πολιτικές.
3. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κάτι να αλλάξει στην αντιπολιτευτική τακτική του; Κι αν ναι, τι;
Σίγουρα χρειάζεται όπως σας είπα και νωρίτερα ένα ξεκάθαρο και συνολικό πολιτικό σχέδιο . Το Μένουμε όρθιοι 1 και 2 ήταν η προμετωπίδα αυτού του σχεδίου, ωστόσο θα πρέπει ο Σύριζα να ξαναπιάσει το νήμα εκεί που το άφησε, πλάι στον κόσμο της εργασίας, δίπλα στους νέους και τις νέες, στον υγιή συνδικαλισμό, στο κίνημα, δίπλα στους κατατρεγμένους και σε αυτούς που δεν έχουνε φωνή,χρειάζεται μία τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το κοινοβούλιο ώστε έτσι να μπορέσει ο Σύριζα-ΠΣ, να διαμορφώσει ξανά έναν συσχετισμό δυνάμεων υπέρ μίας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των παραπάνω.
Η δεξιά δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο για να την διαδεχτεί η επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο έλλειμμα επικοινωνίας και ο Σύριζα-ΠΣ,  θα πρέπει να βρεί τρόπους να ακουστεί ο λόγος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως,( πράγμα που έχει  κάνει ήδη αλλά  θα πρέπει να ενταθεί.)
4. Αν είχατε εκλεγεί βουλευτής και έπρεπε να ανεβείτε στο βήμα, ποιο μήνυμα θα στέλνατε στην κυβέρνηση και για ποιο θέμα;
 Η γενιά μου βίωσε την βιαιότητα των πιο βάρβαρων πολιτικών λιτότητας μέσω των μνημονίων και μία χώρα χρεοκοπημένη και μετά η πανδημία, ήρθε εκατοντάδες φορές αντιμέτωπη με την ανασφάλεια, απαξιώθηκε, λοιδορήθηκε όσο καμία άλλη. Ξέρετε ενώ είμαστε η γενιά με τα περισσότερα προσόντα μας αποκαλούν μία χαμένη γενιά. Θα τους έλεγα λοιπόν πως είμαστε ο ανθός αυτής της γενιάς που ακόμα παλεύει και δεν τα παράτησε, είμαστε η γενιά που καταδίκασαν με τις κυβερνητικές επιλογές τους τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε η γενιά που μάλλον θα ζήσουμε χειρότερα απο αυτούς, δηλαδή τους πατεράδες και τις μανάδες μας γιατί αυτό το πολιτικό σύστημα που χτίστηκε στην μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν σκέφτηκε ποτέ τους επόμενους.Είναι ντροπή λοιπόν αντί να δείχνουν τον στοιχειώδη σεβασμό και να κάνουν την αυτοκριτική τους, να στοχοποιούν όπως είδαμε και τελευταία μέσα στην πανδημία τους νέους ανθρώπους ή να μιλάνε αυτοί που έφεραν την χώρα στα υψηλότερα σκαλιά της ανεργίας για “δομημένα βιογραφικά”( μάλλον ξέρουν απο τέτοια στην ΝΔ) όπως και απο φωτογραφικές προκηρύξεις.
5. Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι ο χειμώνας που έρχεται; Σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο; Ασπάζεστε την άποψη ότι θα βιώσουμε την επανάληψη της εποχής που μας οδήγησε στα μνημόνια;
Φοβάμαι πως η πραγματικότητα δεν γίνεται να κρυφτεί κάτω από το ταπέτο που επιμελώς προσπαθεί να χωρέσει αυτή η κυβέρνηση. Τα νούμερα δείχνουν μία τεράστια ύφεση στην οικονομία, τέτοια που δεν είχαμε από την εποχή του πρώτου και δεύτερου καταστροφικού μνημονίου (να σημειώσουμε εδώ πως αυτή υπήρχε ήδη πριν ξεσπάσει η πανδημία και πάμε σε καραντίνα). Δυστυχώς η ανικανότητα και ο κυνισμός που δείχνει αυτή η κυβέρνηση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε τρομερό αδιέξοδο. Θα σας μιλήσω για τα Καλάβρυτα όπου είμαι και εκ των ιδρυτικών μελών του Εμπορικού και Επιχειρηματικού συλλόγου.Οι περισσότερες  επιχειρήσεις στο κέντρο των Καλαβρύτων υπολογίζουν μέχρι στιγμής σε μία πτώση του τζίρου τους, που αγγίζει μέχρι και το 70% και μπορεί και παραπάνω σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση ήταν απλά ασπιρίνη σε καρκινοπαθή και δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια απλά θα δημιουργήσουν νέα δάνεια και υποχρεώσεις στις ήδη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Οσο για τα μνημόνια νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι τα αναπολούν, εξάλλου το σχέδιο Πισσαρίδη με ευαγγέλιο “την ανοσία της αγέλης” στην οικονομία (χαρακτηρισμός Ν.Παππά) είναι το νέο  μνημόνιο Μητσοτάκη.
/ Δηλώσεις