«Κρούσματα κορονοϊού στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κέρκυρας και λοιπά θέματα»

Μαρκου

Έκθετη για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση, κατά την άποψη των  Βουλευτών  Αχαϊας και  Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κώστα Μάρκου και κ. Αυλωνίτη Αλέξανδρου, αντίστοιχα, μετά την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς προς των Εισαγγελέα του ΑΠ, από 25 κρατούμενους των Φυλακών Κέρκυρας ζητώντας την άσκηση ποινικών διώξεων για την εξάπλωση του  Covid-19 στις φυλακές. Κατά τη  διεξαγωγή τεστ από τον ΕΟΔΥ στις Φυλακές της Κέρκυρας προέκυψαν 8 κρούσματα κορονοϊού ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες, παρά το γεγονός ότι πολλοί κρατούμενοι έχουν πυρετό, δε μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό στη Φυλακή, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί ενώ οι συνθήκες κράτησης παραμένουν άθλιες.

Η Κυβέρνηση οφείλει, έστω και την ύστατη αυτή ώρα να ενεργήσει αποτελεσματικά, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατροπής των Φυλακών σε hotspots του COVID-19. Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι κρούσματα έχουν προσφάτως αναφερθεί και στις φυλακές Διαβατών και θεωρείται ζήτημα χρόνου η καθολική διασπορά, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και του κ. Μάρκου προς το αρμόδιο Υπουργείο και τη Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής. Απαιτείται: άμεση αποσυμφόρηση των Φυλακών, άμεση πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κάλυψη κενών θέσεων, άμεση πρόσληψη λοιπού προσωπικού φυλάκων και φρουρών.

Εάν ο COVID-19 μολύνει τους φυλακισμένους της χώρας, θα πρέπει να αναμένουμε πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, τόσο εντός των φυλακών, όσο και στο γενικό πληθυσμό, ενώ αναμένεται να υπάρξουν αναλογικά περισσότεροι θάνατοι στον πληθυσμό εντός των φυλακών, απ’ ότι στον πληθυσμό εκτός αυτών. Ούτως ή άλλως, όπως έχει παρατηρηθεί, ο κλειστός πληθυσμός, ο οποίος, σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ είναι ο πληθυσμός της φυλακής ή των κρατητηρίων, τείνει να έχει φτωχότερη υγεία, σε σύγκριση με μη φυλακισμένους, γεγονός που τον καθιστά ακόμη περισσότερο ευάλωτο στις δυσμενείς συνέπειες του ιού, εφόσον οι φυλακισμένοι εκτίθενται παρά τη θέλησή τους σε κακές συνθήκες υγιεινής, με πολλούς συγκρατούμενους.

Η κραυγή των κρατουμένων: «Είμαστε κλειδωμένοι στα κελιά μας, έρχεται απλώς ένας υπάλληλος και μας μετράει τη θερμοκρασία, ενώ σε κανέναν δεν χορηγήθηκε κάποιο φάρμακο. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα κελιά μας, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τις οικογένειές μας. Τα σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί στα κελιά και δεν μπορούμε να τα πετάξουμε» αποτελούν όνειδος για την ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δράσει «χθες», ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο θανάτων και νέες καταδίκες για τη χώρα μας για  απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων από το ΕΔΔΑ.

/ Βουλευτές Αχαΐας