Κοινοβουλευτικός Έλεγχος – Παράρτημα του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας «ΓεώργιοςΖουγανέλης»

μαρκου αναγνωστοπουλου

«Υπό κατάργηση το παράρτημα του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού;»

 

Ερώτηση αναφορικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την καταγγελία ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να διακόψουν τη λειτουργία του Σχολείου στο Νοσοκομείο Κρατουμένων (εκτός έδρας τμήμα του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού) και σχεδιάζουν τη μεταγωγή όλων των εκπαιδευόμενών του από το Νοσοκομείο σε άλλα Καταστήματα Κράτησης, κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, μαζί με άλλους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού από την ημέρα που ξεκίνησε την λειτουργία του είχε την ηθική και υλική υποστήριξη φορέων όπως ο Δήμος Κορυδαλλού, η Β΄ ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Δασκάλων Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, τα σχολεία της περιοχής, το ΚΕΘΕΑ κλπ. Έχει υποδεχθεί συνολικά περί τους εκατό (100) εκπαιδευόμενους-κρατούμενους και έχουν πάρει απολυτήριο τίτλο (ισότιμο με αυτό του Γυμνασίου) περίπου δεκαπέντε (15). Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ομιλίες επιστημονικού περιεχομένου, συζητήσεις με καλεσμένους από διάφορους χώρους του πνεύματος, προβολές και εκθέσεις.

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, γελοιογράφοι και δεκάδες εθελοντές έχουν στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο αυτής της πολιτιστικής κυψέλης. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης» έχει χαρακτηριστεί ως «ένα Μικρό Πανεπιστήμιο» και ως «ένα Κέντρο Πολιτισμού», δηλαδή μια πολύχρωμη όαση πίσω από τα κάγκελα του Κέντρου Κράτησης Κορυδαλλού.

Εν όψει της ανησυχίας που έχει προκληθεί από τις καταγγελίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κορυδαλλού και έχοντας υπόψη την εμφανή εμμονή της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής να πλήξει την εκπαίδευση στις φυλακές, είτε αρνούμενη εκπαιδευτικές άδειες, είτε αρνούμενη να δημιουργήσει εκπαιδευτικές δομές, είτε σχεδιάζοντας την κατάργηση των ήδη υπαρχόντων, οι Βουλευτές Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου ρωτούν τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Δικαιοσύνης αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η διακοπή λειτουργίας του 2ου  Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης» και, αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι που θα οδηγούσαν την Κυβέρνηση σε μια τέτοια απόφαση;

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

 

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Προστασίας του Πολίτη

Δικαιοσύνης

Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Υπό κατάργηση το παράρτημα του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού;»

 

Η παροχή εκπαίδευσης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας με σοβαρές κοινωνικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις και αναφαίρετο δικαίωμα των εγκλείστων γυναικών και ανδρών. Αποτελεί, επίσης, στήριγμα ψυχικό στον αγώνα των κρατουμένων για την αντιμετώπιση των δεινών του εγκλεισμού, καθώς και βασική συνιστώσα της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης και μη υποτροπής.

Παρόλα αυτά, είναι εμφανής η εμμονή της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής να πλήξει την εκπαίδευση στις φυλακές, είτε αρνούμενη εκπαιδευτικές άδειες, είτε αρνούμενη να δημιουργήσει εκπαιδευτικές δομές, είτε σχεδιάζοντας την κατάργηση των ήδη υπαρχόντων. Η όλη συμπεριφορά της δείχνει μια άνευ προηγουμένου επιθετική στάση απέναντι στα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά και την αντίληψή της για τις φυλακές, τους κρατούμενους, την εκπαίδευση και τον σωφρονισμό.

Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, μετά από την έκδοση σχετικού ψηφίσματος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κορυδαλλού, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έχει εκδηλώσει την πρόθεση να διακόψει τη λειτουργία του Σχολείου στο Νοσοκομείο Κρατουμένων (εκτός έδρας τμήμα του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού) και σχεδιάζει τη μεταγωγή όλων των εκπαιδευόμενών του από το Νοσοκομείο σε άλλα Καταστήματα Κράτησης.

Το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού από την ημέρα που ξεκίνησε την λειτουργία του είχε την ηθική και υλική υποστήριξη φορέων όπως ο Δήμος Κορυδαλλού, η Β΄ ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Δασκάλων Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, τα σχολεία της περιοχής, το ΚΕΘΕΑ. Έχει υποδεχθεί συνολικά περί τους εκατό (100) εκπαιδευόμενους-κρατούμενους και έχουν πάρει απολυτήριο τίτλο (ισότιμο με αυτό του Γυμνασίου) περίπου δεκαπέντε (15). Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ομιλίες επιστημονικού περιεχομένου, συζητήσεις με καλεσμένους από διάφορους χώρους του πνεύματος, προβολές και εκθέσεις. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, γελοιογράφοι και δεκάδες εθελοντές έχουν στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο αυτής της πολιτιστικής κυψέλης. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης» έχει χαρακτηριστεί ως «ένα Μικρό Πανεπιστήμιο» και ως «ένα Κέντρο Πολιτισμού», δηλαδή μια πολύχρωμη όαση πίσω από τα κάγκελα του Κέντρου Κράτησης Κορυδαλλού.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η διακοπή λειτουργίας του 2ου  Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης» και, αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι που θα οδηγούσαν το Υπουργείο σε μια τέτοια απόφαση;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου  Αθανασία (Σία)

 

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου  Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

/ Βουλευτές Αχαΐας