Κοινοβουλευτική αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε η Σία Αναγνωστοπούλου

αναγνωστοπουλου

Κοινοβουλευτική αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με τις επιστολές των Εργαζομένων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, των Εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και τις ανακοινώσεις του Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που αφορούν το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετατροπή των 5 μεγαλύτερων δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Στις επιστολές και ανακοινώσεις τους, οι εργαζόμενοι των Αρχαιολογικών Μουσείων αλλά και η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κάνουν έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να έρθει στη Βουλή και να διαφυλάξουν την προστασία και ασφάλεια των αρχαίων μνημείων και την ακεραιότητα των αρχαιολογικών συνόλων, εντός του πλαισίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Μετά από την κατάπτυστη διάταξη που πέρασε στη Βουλή για την εξαγωγή των αρχαιοτήτων σε μουσεία ή άλλα ιδρύματα του εξωτερικού για 25 +25 χρόνια, τώρα σύμφωνα με εξαγγελίες του πρωθυπουργού, πρόκειται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα μετατρέπει τα 5 μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτό σημαίνει την ιδιωτικοποίηση των μουσείων αυτών,  τα οποία βεβαίως θα χρηµατοδοτούνται και από το κράτος αλλιώς δεν θα µπορούν να επιβιώσουν. Η ΝΔ επιδιώκει να συγκεντρώσει τον πολιτισµό στα χέρια λίγων, αφήνοντας το µεγαλύτερο µέρος της κοινωνίας και της χώρας σε µια πολιτιστική έρηµο.

Το υπουργείο Πολιτισμού με αιφνιδιαστικό τρόπο επιδιώκει την αλλοίωση της ιστορικής φυσιογνωμίας των μουσείων, την αποκοπή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη βίαιη διακοπή της διοικητικής συνέχειας των υπηρεσιών των μουσείων, την πλήρη εμπορευματοποίησή τους και εν τέλει την υποβάθμιση και απαξίωσή τους.

Η προστασία και η ανάδειξη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του πλούτου των μουσείων της χώρας, είναι χρέος όλων. Οι μεθοδεύσεις που πλήττουν βάναυσα την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας εξυπηρετούν μόνο τα ιδιοτελή συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα αιτήματα των ανθρώπων του πολιτισμού, των εργαζομένων στα μουσεία, των αρχαιολόγων κ.α. για τη διαφύλαξης της ιστορικής παρακαταθήκης.

/ Βουλευτές Αχαΐας, Βουλή