Καταγγελία για εκδικητική απόλυση εκπαιδευτικού στο Αρσάκειο Δημοτικό Πατρών.

βουλε

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου και θέμα την καταγγελία για εκδικητική απόλυση εκπαιδευτικού στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά την αποστολή ενυπόγραφου κειμένου στο Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από 15 εκπαιδευτικούς, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων  του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, το οποίο αφορούσε στην τοποθέτηση καμερών στις τάξεις και στο οποίο διατυπώνονταν οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών ως προς την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών, το κλίμα έγινε εμφανέστατα αρνητικό προς όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέταξαν και συνυπέγραψαν την επιστολή.

Σε μία από τις υπογράφουσες εκπαιδευτικούς, η οποία υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο με διετή σύμβαση ορισμένου χρόνου και της οποίας η σύμβαση έληγε στις 31.08.2020, ήδη από τις 13.07.2020 πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική ενημέρωση, με την οποία της γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας να καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας της. Σύμφωνα δε με την καταγγελία της εκπαιδευτικού, αυτή ήταν η μόνη από τις συνυπογράφουσες της οποίας η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληγε το τρέχον διδακτικό έτος, ενώ όταν ζήτησε από τη σχολική της μονάδα να της στείλουν την καταγγελία για να την ελέγξει με δικηγόρο και λογιστή πριν την υπογράψει, αντί απάντησης, έλαβε την καταγγελία της σύμβασής της με δικαστικό επιμελητή στις 17 Ιουλίου, δηλαδή, λίγες μόλις ημέρες πριν ψηφιστεί ο αντεργατικός και αντι-εκπαιδευτικός νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση (ψηφίστηκε στις 28 Ιουλίου 2020) που επιχειρεί να ανατρέψει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε να χαλιναγωγηθεί, να περιοριστεί και να ελεγχθεί η πλήρης ασυδοσία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να ελεγχθεί η καταγγελία της εν λόγω εκπαιδευτικού και του συνδικαλιστικού της φορέα, έτσι ώστε να ακυρωθεί η καταφανώς εκδικητική καταγγελία της εργασιακής της σύμβασης, αλλά και για να εξαλειφθούν παρόμοιες εκδικητικές και εκφοβιστικές πρακτικές σε βάρος των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων στο μέλλον;
/ Βουλευτές Αχαΐας