Κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία χιλιάδων παιδιών και εφήβων από τη ματαίωση ή την επ΄αόριστον αναβολή όλων των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Μαρκου

Θέμα: «Κάτω τα χέρια σας από τα παιδιά και τους εφήβους μας – η ζωή τους κινδυνεύει από τη ματαίωση ή την επ ΄ αόριστον αναβολή όλων των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου κατέθεσε σήμερα ως Αναφορά το υπ’ αρ. πρωτ.  33/09.09.2022 Εξαιρετικά Επείγον Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Κύριο περιεχόμενο της Αναφοράς είναι ο τεράστιος κίνδυνος – ζωής και υγείας – με τον οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι, χιλιάδες γονείς και παιδιά/ασθενείς, εξαιτίας της απόφασης για ματαίωση ή επ ΄ αόριστον αναβολή όλων των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για το σύνολο των μονάδων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο Βουλευτής επεσήμανε το αυτονόητοη αναβολή των χειρουργείων είναι αδιανόητη, επικίνδυνη και εγκληματική και η επίσημη αιτιολογία, ότι ελλείπουν οι αναισθησιολόγοι, απλά δεν επαρκεί. Η ζωή και η υγεία παιδιών και εφήβων, στα οποία συγκαταλέγονται και παιδιά, που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο. Δεδομένου ότι, το Υπουργείο Υγείας είχε ενημερωθεί ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο για τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις έμπειρων αναισθησιολόγων, η αδιαφορία που επέδειξε η ηγεσία του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων είναι προκλητική και – δυνητικά -εξαιρετικά επικίνδυνη.

Τέλος, ο κ. Μάρκου δήλωσε: «Ξεκινήσατε με το Παίδων Πεντέλης. Τα σχέδιά σας ευτυχώς ματαιώθηκαν. Σας προειδοποιούμε και πάλι: Ομαλοποιείστε άμεσα και με κάθε τρόπο τη λειτουργία των χειρουργείων, χορηγείστε γενναία και ουσιαστικά κίνητρα στους ιατρούς, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, ούτε να διανοηθείτε να θέσετε τη ζωή έστω και ενός παιδιού σε κίνδυνο.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                                            

 Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

Προς τoν κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία χιλιάδων παιδιών και εφήβων από τη ματαίωση ή την επ΄αόριστον αναβολή όλων των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για το σύνολο των μονάδων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου καταθέτει ως Αναφορά το υπ’ αρ. πρωτ.  33/09.09.2022 Εξαιρετικά Επείγον Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες για τον τεράστιο κίνδυνο – ζωής και υγείας – με τον οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι, χιλιάδες γονείς και παιδιά/ασθενείς, εξαιτίας της απόφασης για ματαίωση ή επ ΄ αόριστον αναβολή όλων των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για το σύνολο των μονάδων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων «Αγία Σοφία».

Η αναβολή των χειρουργείων είναι αδιανόητη, επικίνδυνη και εγκληματική. Η ζωή και η υγεία παιδιών και εφήβων, στα οποία συγκαταλέγονται και παιδιά, που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο. Περίπου τρεις χιλιάδες (3.000) περιστατικά, τα οποία χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, επείγουσας ή λιγότερο επείγουσας, μένουν χωρίς κάλυψη και η επίσημη δικαιολογία ότι ελλείπουν οι αναισθησιολόγοι, απλά δεν επαρκεί.

Ο Χειρουργικός Τομέας του Νοσοκομείου Παίδων είχε ήδη από τον Ιούλιο προειδοποιήσει, με επίσημο έγγραφο, για την αναστολή της λειτουργίας του, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων έμπειρων αναισθησιολόγων, όμως το Υπουργείο Υγείας κώφευσε προκλητικά. Ουδεμία μέριμνα ελήφθη για την έγκαιρη αντικατάστασή τους και έτσι, νομοτελειακά, οδηγηθήκαμε στη σημερινή – δυνητικά -εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Καλείται ο αρμόδιος Υπουργός-επειγόντως και κατά προτεραιότητα- να παρέμβει, να επιληφθεί του θέματος και να ενημερώσει το Σώμα αναφορικά με τις ενέργειές του για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των χειρουργείων όλων των μονάδων του Παίδων «Αγία Σοφία». Επίσης, να ενημερώσει το Σώμα κατά πόσο προτίθεται να χορηγήσει γενναία και ουσιαστικά κίνητρα στους ιατρούς, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και ποιος είναι ο σχετικός Κυβερνητικός σχεδιασμός.

Η ζωή και η υγεία των περιθαλπόμενων παιδιών θα πρέπει να προστατευθεί.  Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Επισυνάπτεται το υπ’ αρ. πρωτ.  33/09.09.2022 Εξαιρετικά Επείγον Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

         Αθήνα,12.09.2022

            Ο καταθέτων Βουλευτής

Κώστας Μάρκου

/ Βουλευτές Αχαΐας