«Κίνδυνος Αποκλεισμού μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες Β’ και Γ’ Λυκείου από τη συμμετοχή τους στην ενδεδειγμένη προφορική εξέταση στις προαγωγικές και τις πανελλήνιες εξετάσεις.»

βουλε

«Κίνδυνος Αποκλεισμού μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες Β’ και Γ’ Λυκείου από τη συμμετοχή τους στην ενδεδειγμένη προφορική εξέταση στις προαγωγικές και τις πανελλήνιες εξετάσεις.»

Με πρωτοβουλία των Βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου κατατέθηκε σήμερα ως Κοινοβουλευτική Αναφορά η πρόσφατη Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, για το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της σχολικής κοινότητας, το οποίο αφορά στον αποκλεισμό μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες Β’ και Γ’ Λυκείου από τη συμμετοχή τους στην ενδεδειγμένη προφορική εξέταση στις προαγωγικές και τις πανελλήνιες εξετάσεις. Την Αναφορά συνυπογράφουν 22 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο αποκλεισμός των μαθητών αποτελεί απόρροια της πρακτικής, που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο παρέλειψε –άγνωστο για ποιο λόγο- να προβεί στην έγκαιρη γνωστοποίηση σε Διευθυντές σχολείων και ενώσεις Γονέων της νέας νομοθετικής ρύθμισης, και της σχετικής Εγκυκλίου του, όπου προβλεπόταν καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση σχετικής αίτησης στα ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ.. Χαρακτηριστικά, η σχετική Εγκύκλιος εστάλη στα σχολεία ηλεκτρονικά την 5 η Οκτωβρίου 2022 ενώ η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης στα ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. έληγε την 31 η Αυγούστου 2022!!! Ο αιφνιδιασμός των μαθητών, που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά δεν είχαν ακόμη ζητήσει την αξιολόγησή τους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός τους να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και δυσμενή διάκρισή τους σε σχέση, με τους λοιπούς συμμαθητές τους.

Οι Βουλευτές κάλεσαν την Υπουργό κ. Κεραμέως να χορηγήσει την αυτονόητη παράταση τελικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων αξιολόγησης από τα ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. ούτως ώστε, οι μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, που έμειναν χωρίς δική τους υπαιτιότητα εκτός διαδικασίας, να μη στερηθούν το δικαίωμά τους να εξεταστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, υπό ίσους όρους με τους λοιπούς συμμαθητές τους.

 

                                                 ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής

            Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Ανάγκη χορήγησης της αυτονόητης παράτασης τελικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων αξιολόγησης από τα ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ., ούτως κανένας μαθητής να μη στερηθεί του δικαιώματός του να εξεταστεί στις Πανελλήνιες εξετάσεις»

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1 ου ΓΕΛ Χολαργού, για το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της σχολικής κοινότητας, το οποίο αφορά στον αποκλεισμό μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες Β’ και Γ’ Λυκείου από τη συμμετοχή τους στην ενδεδειγμένη προφορική εξέταση στις προαγωγικές και τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ο αποκλεισμός των μαθητών αποτελεί απόρροια της πρακτικής, που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο παρέλειψε –άγνωστο για ποιο λόγο- να προβεί στην έγκαιρη γνωστοποίηση σε Διευθυντές σχολείων και ενώσεις Γονέων της νέας νομοθετικής ρύθμισης, και της σχετικής Εγκυκλίου του, όπου προβλεπόταν καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση σχετικής αίτησης στα ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ.. Χαρακτηριστικά, η σχετική Εγκύκλιος εστάλη στα σχολεία ηλεκτρονικά την 5η Οκτωβρίου 2022 ενώ η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης στα ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. έληγε την 31η Αυγούστου 2022!!! Ο αιφνιδιασμός των μαθητών, που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά δεν είχαν ακόμη ζητήσει την αξιολόγησή τους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός τους να εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και δυσμενή διάκρισή τους σε σχέση, με τους λοιπούς συμμαθητές τους.

Καλείται η αρμόδια Υπουργός να επιληφθεί του θέματος, να χορηγήσει την αυτονόητη παράταση τελικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων αξιολόγησης από τα ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ., ούτως ώστε, οι μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, που έμειναν χωρίς δική τους υπαιτιότητα εκτός διαδικασίας, να μη στερηθούν το δικαίωμά τους να εξεταστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, υπό ίσους όρους με τους λοιπούς συμμαθητές τους. Επίσης, να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειές της.

Αθήνα, 3.2.2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Σία

Αδαμοπούλου Αγγελική

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Γιάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

/ Βουλευτές Αχαΐας