Κάποια στιγμή πρέπει να εισακουστεί η κραυγή αγωνίας της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων.

βουλευτες

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την επιστολή της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) για την μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

        Με την επιστολή αυτή επισημαίνεται ο προβληματισμός και η απόγνωση των επιχειρήσεων εξαιτίας των ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας και εκφράζεται η ανησυχία για τον υπαρκτό κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας των υπερχρεωμένων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης.

       Μάλιστα η Ο.Ε.ΕΣ.Π. προτείνει και συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

       Κάποια στιγμή πρέπει να εισακουστεί η κραυγή αγωνίας του συνόλου σχεδόν του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της χώρας και των εργαζομένων. Αν μείνει η κυβέρνηση στο παιχνίδι των επικοινωνιακών εντυπώσεων και δεν λάβει γενναία μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης, μας περιμένει τσουνάμι λουκέτωννέων χρεών και νέων ανέργων. Μας περιμένει μια νέα περίοδος βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Καλούμε για μια ακόμα φορά τα συναρμόδια Υπουργεία, έστω και τώρα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που να ανταποκρίνονται στις κρίσιμες στιγμές που ζει η ελληνική κοινωνία.     

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οικονομικών 

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: Προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) με την οποία επισημαίνεται ο προβληματισμός και την απόγνωση των επιχειρήσεων εξαιτίας των ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας και εκφράζεται η ανησυχία για τον υπαρκτό κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας των υπερχρεωμένων ΜμΕ εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης.

Προτείνει δε η Ο.Ε.ΕΣ.Π. τα εξής μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστος για τις επιχειρήσεις:

  1. Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. χρεώσεις Δήμου) πέραν της αξίας του ρεύματος – φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης.
  2. Κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αναλογικά με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται.
  3. Απαγόρευση απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότησης) για όσο διάστημα επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις.
  4. Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν.
  5. Επέκταση, για όσο είναι ακόμα αναγκαίο, της παραγωγής λιγνίτη, όπως εφάρμοσαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 4.2.2022

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

/ Βουλευτές Αχαΐας