Θα επιτρέψει η Κυβέρνηση να παραμείνουν ανοικτά τα βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Θα αποφασίσει το ίδιο και για τις δανειστικές βιβλιοθήκες;

βουλευτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Θα επιτρέψει η Κυβέρνηση να παραμείνουν ανοικτά τα βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Θα αποφασίσει το ίδιο και για τις δανειστικές βιβλιοθήκες;

Τα παραπάνω αποτελούν δυναμικά αιτήματα του ελληνικού λαού, τα οποία τέθηκαν στην Κυβέρνηση με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, οι Βουλευτές Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου και ο Βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Βασιλικός. Την ερώτηση συνυπογράφουν 46 ακόμη Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν από πολίτες έξω από γνωστά βιβλιοπωλεία των Αθηνών δύο ημέρες πριν από το δεύτερο λοκ-ντάουν, με κόσμο που συνέρρεε για να προμηθευτεί βιβλία, ως τον κύριο συμπαραστάτη του απέναντι στον επικείμενο εγκλεισμό, γέμισαν όλους μας με ελπίδα. Ωστόσο, σήμερα, τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά.

Το σύνθημα, όπως και στη Γαλλία, είναι ένα: «Τα βιβλία αποτελούν την τροφή του πνεύματος» και οι προτάσεις είναι τρεις: (α) η αποστολή sms για τη μετάβαση σε καταστήματα για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, να περιλαμβάνει και τα βιβλιοπωλεία, ή (β) η αποστολή sms για τη μετάβαση στα φαρμακεία να περιλαμβάνει και τα βιβλιοπωλεία, με τις ίδιες προϋποθέσεις και τέλος (γ) να παραμείνουν ανοικτές οι δανειστικές βιβλιοθήκες, υποχρεωτικά για δανεισμό και όχι για μελέτη με την τήρηση των αντίστοιχων αυστηρών προϋποθέσεων που ισχύουν και για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι τρεις Βουλευτές υπενθυμίζουν στην Κυβέρνηση πως το βιβλίο, ως ο κύριος σύμμαχος του ατόμου για την πνευματική του ανάπτυξη και τη μάχη του απέναντι στη βαρβαρότητα, αποτελεί πρόσφορο μέσο για την προώθηση της ηρεμίας μέσα στην οικογένεια και την ενδυνάμωση των δεσμών των μελών αυτής, ιδιαιτέρως χρήσιμη για την περίοδο αυτή του υποχρεωτικού εγκλεισμού, κατά την οποία δυστυχώς παρατηρείται όξυνση των σχέσεων και αύξηση των περιπτώσεων άσκησης ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, με δεδομένο ότι πολλοί είναι οι συμπολίτες μας, που είτε δεν έχουν εξοικείωση ή πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και επιθυμούν να τους επιτραπεί η πρόσβαση στο βιβλίο, είτε δεν επιθυμούν να υποταχθούν στη λογική της τηλεόρασης και την αδυσώπητη επιρροή της εικόνας και ως εκ τούτου επιλέγουν το βιβλίο ως μοναδικό και πολύτιμο σύντροφό τους κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού. η πρόταση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη.

/ Βουλευτές Αχαΐας