Η πολιτική σύγκρουσης του ΚΚΕ, κίνδυνος για την ανάπτυξη της Πάτρας

Patras-city-Attica-Greece

Η πολιτική σύγκρουσης του ΚΚΕ, κίνδυνος για την ανάπτυξη της Πάτρας

Είναι ξεκάθαρο εδώ και έξι μήνες ότι η τακτική του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση έχει μεταλλαχτεί. Το ΚΚΕ από την πολιτική της κριτικής έχει περάσει στην πολιτική της σύγκρουσης, της καταστροφολογίας, των αντισυγκεντρώσεων και άλλων τακτικών που ποτέ το ΚΚΕ δεν είχε χρησιμοποιήσει, ακόμα και στην πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή κυβέρνηση που ζήσαμε από την μεταπολίτευση στη χώρα, αυτή των Σαμαρά-Βενιζέλου, σε έναν αγώνα για την κυριαρχία στον χώρο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, προσβλέποντας την δεξαμενή ψήφων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Όμηρος αυτής της πολιτικής σύγκρουσης, που έχει αποφασίσει η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ, είναι και ο δήμαρχος της Πάτρας. Εγκλωβισμένος στην κομματική πειθαρχία που επιβάλλει ο Περισσός, με μεθοδεύσεις που δεν τιμούν κανέναν, προσπαθεί να δημιουργήσει τις τελευταίες μέρες πολεμικό σκηνικό εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Τέτοιες συνθήκες προσπαθεί να δημιουργήσει και με την έλευση του τρένου στην πόλη μας εδώ και μήνες, κάνοντας μαξιμαλιστικές προτάσεις που ουσιαστικά απαγορεύει την διέλευση του τρένου μέχρι το νέο λιμάνι.

Ο Πελετιδής αδιαμφισβήτητα μπορεί να χαρακτηριστεί από τους πιο ευνοημένους και τυχερούς δημάρχους της πόλης, τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών. Το θαλάσσιο μέτωπο είναι μισό βήμα πριν την παραχώρηση στον Πατραϊκό λαό (η τελική υπογραφή απομένει), ο ΟΛΠΑ χρηματοδότησε την ανάπλαση του νότιου πάρκου, ολοκληρώθηκαν οι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την Πάτρα με την υπόλοιπη χώρα, το ακίνητο της Μανιακίου παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ έναντι συμβολικού ποσού για την λειτουργία παιδικού σταθμού, πρόσφατα πήρε 43 εκ € από το ΕΣΠΑ για την αστική ανάπλαση της πόλης (παρότι για 2 χρόνια το καθυστερούσε για να μην πάρει λεφτά από την κακιά ΕΕ), το 2019 θα πραγματοποιηθούν οι μεσογειακοί αγώνες με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη των υποδομών της πόλης, το τρένο φτάνει στο Ρίο σε λίγους μήνες, με έκτακτες χρηματοδοτήσεις από το ΥΠ.ΕΣ. πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου προς ιδιώτες, διοριστέοι του ΑΣΕΠ του 1998 ενίσχυσαν τις δημοτικές επιχειρήσεις, μονιμοποιούνται σε λίγες εβδομάδες οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα, η Πάτρα είναι πρωταθλήτρια σε προσλήψεις 8μηνων μέσω ΟΑΕΔ, πρόσφατα πήρε 8 εκ € από το ΠΔΕ για την ανάπλαση της ΑΣΟ (ποσό που μπορεί να χαρακτηριστεί και προκλητικό για την κατάσταση της χώρας).

Αν ο δήμαρχος είχε την λογική της συνεννόησης και της συνεργασίας θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερα σε πολύ πιο σύντομο διάστημα, όπως η κομματική του προσήλωση στον πολιτικό σχεδιασμό του Περισσού δεν τον αφήνει. Ίσως ο ίδιος να  διαφωνεί με την τακτική του κομματικού του φορέα, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για την πόλη.

Το σημαντικό είναι να μην χαθούν ιστορικές ευκαιρίες για τα απαραίτητα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν, για την ανάπτυξη της περιοχής, που εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ανεργίας.

Όσο όμως ο δήμαρχος ακολουθεί πιστά τις άνωθεν εντολές, ο κίνδυνος παραμένει. Η πολιτική σύγκρουσης του ΚΚΕ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την πόλη.

 

Δ. Τραυλός, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ν. Αχαΐας.

/ Δηλώσεις