Η κυβέρνηση αντί να ενισχύει, αποδυναμώνει το προσωπικό στην υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας»

βουλε

Ερώτηση για τις σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με τις συνθήκες που εργάζονται οι εξωτερικοί φρουροί στο Καταστήματα Κράτησης Πατρών, υπέβαλλαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑΠΣ, Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι εργαζόμενοι εξωτερικοί φρουροί του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, τους οφείλονται χιλιάδες δεδουλευμένα ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό) καθώς και όλων των νυχτερινών ωρώνεξαιρέσιμων και αργιών των παρελθόντων ετών και υπάρχει το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης παρεχόμενης πέραν του πενθημέρου εργασίας.

Η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις στο σωφρονιστικό κατάστημα στη Πάτρα σε προσωπικό εξωτερικών φρουρών, ενώ καθυστερεί αναιτιολόγητα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της προκήρυξης /2018, έστω με τμηματική οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και σταδιακή πλήρωση των κενών θέσεων με τους επιτυχόντες εξωτερικούς φρουρούς της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρόσφατα αποφάσισε την απόσπαση δύο υπαλλήλων από τις Φυλακές Πάτρας στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση των φυλακών της Πάτρας, με απρόσμενες και δυσμενείς συνέπειες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                  

                                                           Αθήνα,  4 Μαρτίου 2022                                                                            

 

Ερώτηση

 

Προς τους κ.κ.

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Υπουργό Εσωτερικών

 

 Θέμα: «Η κυβέρνηση αντί να ενισχύει, αποδυναμώνει το προσωπικό στην υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας».

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση για την απόσπαση δύο υπαλλήλων από τις Φυλακές Πάτρας στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση των φυλακών της Πάτρας, με απρόσμενες και δυσμενείς συνέπειες.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών της Πάτρας με σχετική καταγγελία τους, που απευθύνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και σε πολλούς ακόμα φορείς, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις άνω αναίτιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, αποσπάσεις των συναδέλφων τους.

Επίσης τονίζουν ότι στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας ήδη υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που σε συνδυασμό με τις απουσίες λόγω Covid, έχουν οδηγήσει στο να τους οφείλονται πολλές άδειες και ρεπό, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του Καταστήματος.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει γιατρός, ούτε ψυχίατρος αλλά ούτε και νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα προγράμματα του Ο.Κ.Α.Ν.Α, του ΚΕ.ΘΕ.Α και του Σ.Δ.Ε, τη στιγμή που από τους 630 κρατούμενους οι μισοί και πλέον χρειάζονται ψυχιατρική αγωγή.

Επειδή η έλλειψη προσωπικού είναι ήδη εμφανής και εκφράζονται φόβοι από τους υπαλλήλους ότι κινδυνεύει άμεσα να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των Φυλακών της Πάτρας.

Επειδή η προκήρυξη ΑΣΕΠ 6Κ/2018 που αφορούσε σε 588 προσλήψεις προσωπικού στις φυλακές της χώρας, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη ως διαγωνιστική διαδικασία από τον Μάιο του 2018 και δεν
έχει ολοκληρωθεί έως και σήμερα, τέσσερα περίπου έτη μετά, αν και από την συγκεκριμένη προκήρυξη μόλις 3 άτομα αντιστοιχούν στην υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης των φυλακών Πάτρας. Επομένως, χωρίς την ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού, ουδείς λόγος γίνεται για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ούτε όμως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την πρόσληψη -έστω- προσωπικού ορισμένου χρόνου για τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

Επειδή ο τελευταίος αμιγής διαγωνισμός προσλήψεων στην υπηρεσία
εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης είχε γίνει το 2008.

Επειδή, η υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα έλλειψης προσωπικού.
Επειδή, το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εξωτερικών φρουρών και να ενισχύσει τις δυνάμεις τους και όχι να επιδεικνύει αδιαφορία και αδιαλλαξία.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  1. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η μετάταξη των άνω υπαλλήλων στην Κόρινθο;
  2. Ποια πρόβλεψη έγινε για την αντικατάστασή τους από νέους υπαλλήλους;
  3. Τι μέτρα λαμβάνονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Φυλακών Πάτρας, που κινδυνεύει από την υποστελέχωση;
  4. Τι μέτρα λαμβάνονται για την ομαλή λειτουργία των ιατρικών υπηρεσιών του Καταστήματος Κράτησης;
  5. Θα προχωρήσετε στην ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018 για την κάλυψη των κενών θέσεων εξωτερικών φρουρών; Προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε έκδοση νέας προκήρυξης ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες της Υπηρεσίας;

                                         Οι ερωτώντες βουλευτές

                                             Μάρκου Κώστας

                                             Αναγνωστοπούλου Αθανασία  

                                             Βαρδάκης Σωκράτης

                                             Γκιόλας Γιάννης 

                                             Καλαματιανός Διονύσης

                                             Λάππας Σπύρος

                                             Μάλαμα Κυριακή

                                             Μωραΐτης Θάνος  

                                             Παπαδόπουλος Σάκης

                                             Πούλου Παναγιού

                                             Ραγκούσης Γιάννης