Η κατάσταση του ΕΣΥ στην Αχαΐα.

βουλευτες

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ – ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25/5/2022                                                                                                                                                                             

 ΘΕΜΑ: Η κατάσταση του ΕΣΥ στην Αχαΐα.

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον  Υπουργό Υγείας, κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, σχετικά με την επιστολή της ΕΝΩΣΗΣ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ – Ε. Ι. Ν. Α. προς τον Υπουργό Υγείας και την Αν. Υπουργό Υγείας, αναφορικά με την πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αχαΐας, η οποία, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουναπέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται και η οποία θα γίνει ακόμα χειρότερη με την προώθηση και υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ» των περικοπών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Στην επιστολή της, η Ε.Ι.Ν.Α., αναδεικνύει την καταστροφική κυβερνητική διαχείριση της τελευταίας διετίας και αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της περιοχής μας, στην πλήρως απαξιωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στις  αντίξοες συνθήκες που εξακολουθούν να εργάζονται οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Αποτελεί βέβαια κοινό τόπο ότι είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει σήμερα τα κενά στο ΕΣΥ να χάσκουν για να φέρει αύριο τους κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Οι πολίτες όμως αντιλαμβάνονται ότι αυτό για τους πολλούς σημαίνει χειρότερη περίθαλψη. Και για όσους πάσχουν από βαριά νοσήματα λιγότερες ευκαιρίες ίασης και επιβίωσης.

 

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς εδώ:

 

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

Αναφορά

 

Προς τον

κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Η κατάσταση του ΕΣΥ στην Αχαΐα».

Οι βουλευτές Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή της ΕΝΩΣΗΣ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ – Ε. Ι. Ν. Α. προς τον Υπουργό Υγείας και την Αν. Υπουργό Υγείας, αναφορικά με την πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αχαΐας, η οποία απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται και η οποία θα γίνει ακόμα χειρότερη με την προώθηση και υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ» των περικοπών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Στο Νοσοκομείο Πύργου ένα χρόνο μετά εξακολουθεί να μην υφίσταται παθολογική κλινική, στο Καραμανδάνειο το πρόγραμμα εφημέρευσης και τακτικής λειτουργίας του χειρουργικού τομέα είναι στον αέρα, στο ΓΝ Αιγίου η υποστελέχωση οδήγησε τον Ιανουάριο σε προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής και σε συνεχιζόμενες έως σήμερα μετακινήσεις γενικών γιατρών από τρία Κέντρα Υγείας και παθολόγων από τα Νοσοκομεία της Πάτρας, στον Άγιο Ανδρέα η υποστελέχωση που επιδεινώθηκε λόγω των ομαδικών παραιτήσεων και των αναστολών εργασίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επαναφοράς στην πρότερη λειτουργία, ενώ η ΜΕΘ συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού, στο ΠΓΝΠ τα μόνιμα κενά στις οργανικές θέσεις έχουν παγιωθεί, η εφημερία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής δεν είναι καθημερινή με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να διακομίζονται ασθενείς βαρέως πάσχοντες από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας στην Αθήνα και αλλού και το νοσοκομείο παραμένει χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων ζωτικών για τη λειτουργία του, λόγω διάλυσης του Διοικητικού Συμβουλίου και μη διορισμού Διοικητή εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στο κυβερνών κόμμα. Τέλος η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως απαξιωμένη, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή αναγκαστικών μετακινήσεων για την κάλυψη κενών στα Νοσοκομεία

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της Επιστολής, για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

 

Αθήνα, 25.5.2022

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

/ Βουλευτές Αχαΐας