Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου στην «Συνεχή Ενημέρωση» στην ΕΡΤ σήμερα Πέμπτη 28.5.

αναγνωστ

Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σία Αναγνωστοπούλου στην «Συνεχή Ενημέρωση» στην ΕΡΤ σήμερα Πέμπτη 28.5.

Σχετικά με τα διαβήματα Αθήνας προς Άγκυρα και την κινητικότητα στον Έβρο η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε: «Το θέμα είναι τι συνέβη, τα γεγονότα. Υπάρχουν αντιφάσεις οι οποίες δημιούργησαν ερωτηματικά. Όταν λέμε ότι υπάρχει κινητικότητα και κάνουμε ρηματικές διακοινώσεις, κάτι συμβαίνει. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για το τί έγινε στον Έβρο και τι σημαίνει αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Aυτό μας ενδιαφέρει εμάς είναι να το δούμε για να καταλάβουμε τι κάνει η Τουρκία και τι σκοπούς έχει. Δεν κάνεις διάβημα προς την άλλη πλευρά εάν δεν έχει τεθεί θέμα έστω και στιγμιαίας παραβίασης. Την ώρα που η Τουρκία έχει κλιμακώσει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και όχι μόνο, έχουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο –παράνομο μεν- αλλά δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα, δημιουργεί εμπλοκές, μας συμφέρει εμάς να δεχθούμε το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό χωρίς όμως να μπορούμε να καθίσουμε σε οποιοδήποτε τραπέζι ευρωτουρκικού διαλόγου για αυτό το θέμα; Μας συμφέρει να είμαστε απέναντι με την Τουρκία, να μας απειλεί –όπως έκανε αρχές Μαρτίου- εργαλειοποιώντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη και εμείς να το αποδεχόμαστε χωρίς να διεκδικούμε από την ΕΕ να το λάβει ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και να ξεκινήσει ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος; Ζητάμε λοιπόν να μας δοθούν τα διαβήματα».

Στη συνέχεια, όσον αφορά το θέμα της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο η βουλευτής τόνισε πως: «Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού με τον φράκτη, είναι ένα θέμα που απασχολεί και πρέπει να απασχολεί όλη την Ευρώπη. Το κρίσιμο δεν είναι το θέμα του Έβρου αλλά τα νησιά. Εκεί τι θα γίνει; Θα αφήσουμε αυτό το μείζον ζήτημα να είναι ελληνοτουρκικό; Ορθώς κάναμε το Μάρτιο και υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε αμέσως στο πλευρό της Κυβέρνησης. Όταν όμως στρατιωτικοποιούμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό δημιουργούμε ζήτημα στην ίδια τη χώρα. Η χώρα μας έχει υποχρέωση από το διεθνές δίκαιο να δημιουργήσει νόμιμες διόδους, εκεί που ατομικά πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο οποίο η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Ακούγονται επικίνδυνα πράγματα –χθες στέλεχος της ΝΔ έλεγε ότι εμείς είμαστε η ασπίδα γι΄ αυτό μας πρότειναν περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης- αυτά δεν είναι σοβαρά για να λέγονται. Χρειάζεται αναθεώρηση του Δουβλίνο προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην προσπάθειά της η χώρα να διώχνει πρόσφυγες και μετανάστες που τους θεωρεί εργαλείο του Ερντογάν, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα το βρει μπροστά της, θα το βρούμε μπροστά μας».

Η κ. Αναγνωστοπούλου κλείνοντας ανέφερε: «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους διεθνούς δικαίου, ευρωπαϊκού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να διολισθήσουμε σε αυτό το ζήτημα. Όταν τα σύνορα χρειάζονται υπεράσπιση και προστασία όλοι είμαστε εκεί. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι να πηγαίνει μόνη της η κ. Μέρκελ στον κ. Ερντογάν».

/ Βουλευτές Αχαΐας