Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων θέμα “Αριθμός Κλινών ΜΕΘ και λοιπά θέματα Υπουργείου Υγείας”

Μαρκου

Ο Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Κώστας Μάρκου, κατέθεσε ερώτηση απευθυνόμενη προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σχετική με φλέγοντα θέματα, για τα οποία ο ελληνικός λαός δικαιούται να λάβει εγκαίρως απαντήσεις. Αφορμή στάθηκαν οι τοποθετήσεις και εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά το πρόσφατο Διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό την 24η Σεπτεμβρίου 2020.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτήθηκαν από τον κ. Μάρκου κατά πόσον ανήκει στις προθέσεις του Υπουργείου η χορήγηση παράτασης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ιδίως όσων λήγουν άμεσα (Σεπτέμβριο 2020) και ζητήθηκε η ενημέρωση του ελληνικού λαού για τον σχετικό προγραμματισμό του Υπουργείου. Μολονότι ο κ. Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουν προσληφθεί περίπου 6.200 νέοι νοσηλευτές και ιατροί, εν τούτοις, η αλήθεια των αριθμών, φανερώνει μια πραγματικότητα κάπως διαφορετική, οπότε οι Υπουργοί ερωτήθηκαν σχετικά.

Επίσης, τους ζητήθηκε να αποτυπώσουν σε αριθμούς τον «πολλαπλασιασμό των ημερησίων τεστ» που είπε ο Πρωθυπουργός, και να διευκρινίσουν κατά πόσον υπάρχουν εισηγήσεις επιστημόνων, που συνηγορούν στο ότι τα «γρήγορα» test αντιγόνου  δύνανται να χρησιμοποιηθούν για μαζικά testing και ιχνηλατήσεις.  Ζητήθηκε η κατάθεση στο Σώμα των σχετικών εισηγήσεων.

Κατά τον κ. Μάρκου, κανένας δεν επιτρέπεται να λησμονήσει τις κραυγές αγωνίας των ιατρών και νοσηλευτών των δημοσίων νοσοκομείων, οι οποίοι έχουν αγγίξει τα όριά τους και βεβαίως ότι το κοινωνικό δικαίωμα της υγείας, που συνεπάγεται το δικαίωμα του ανθρώπου να του παρέχει το κράτος υπηρεσίες υγείας και να προβαίνει σε θετικές ενέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η ανώτερη δυνατή σωματική και διανοητική ευεξία του, θα το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες ικανοποιητικά.

/ Βουλευτές Αχαΐας