«Ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή Κατατακτηρίων εξετάσεων για την εισαγωγή σε τμήματα ή Σχολές των Α.Ε.Ι. της επικράτειας, που έχει τεθεί σε αναστολή»

βουλευτες

Οι Βουλευτές Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, προέβησαν σε επανακατάθεση στη Βουλή της ερώτησης, που προ καιρού είχαν υποβάλει με θέμα την άρση της αναστολής διεξαγωγής κατατακτηρίων εξετάσεων για την εισαγωγή σε τμήματα ή Σχολές των Α.Ε.Ι.. Αιτία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτελεί η απαξία, που επέδειξε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο να χορηγήσει απαντήσεις αναφορικά με τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου διεξαγωγής των εξετάσεων και άρσεως της σχετικής αναστολής.

Το ζήτημα απασχολεί χιλιάδες υποψηφίους, αποφοίτους ανωτέρων και ανωτάτων σχολών, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μακρόχρονη και επίπονη προετοιμασία και έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και κόπο για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Αυτοί βρίσκονται δέσμιοι των ανεδαφικών αποφάσεων της ηγεσίας του Υπουργείου με χαρακτηριστικές τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Συρίγου ότι: «Θα πρέπει να περιμένουμε μετά το Πάσχα να δούμε τι θα γίνει…» και «…αλλά περιμένουμε ακόμα τα επιδημιολογικά δεδομένα». Ωστόσο, το Υπουργείο διαθέτει και εφαρμόζει επιδημιολογικά δεδομένα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά. Οπωσδήποτε, με την αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος των υποψηφίων των κατατακτηρίων,  γεννώνται εύλογα ερωτηματικά για την αιτία των συγκεκριμένων μεθοδεύσεων και εγείρονται ζητήματα σχετικά με την άνιση μεταχείριση υποψηφίων κατά παράβαση συνταγματικών αρχών.

Πού εδράζεται η αναλγησία σας αυτή κ. Υπουργέ; Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επί της ουσίας ματαίωση των κατατακτηρίων, θα οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων για το επόμενο έτος, αδικώντας πολλούς καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.

/ Βουλευτές Αχαΐας