Εργασιακή επισφάλεια διαρκείας για τους καλλιτέχνες – μουσικούς

αναγνωστοπουλου

Το σοβαρό ζήτημα της  συνεχιζόμενης εργασιακής επισφάλειας των καλλιτεχνών-μουσικών φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλεύτριες του  ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κυριακή Μάλαμα, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 53 βουλευτές.

Ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του επλήγησαν καίρια καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Τα πενιχρά επιδόματα – για όσους τα λάμβαναν – δε επαρκούσαν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες και κυρίως για να αντισταθμίσουν την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά που υπέστησαν.

Σήμερα, πλέον που καλούνται να επανέλθουν σε μερική κανονικότητα, έχουν να αντιμετωπίσουν εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν  την αξιοπρεπή επιβίωση. Παρότι οι καλλιτέχνες-μουσικοί βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε lockdown και υποχρεωτική αναστολή των δραστηριοτήτων τους, για τους περισσότερους από αυτούς τους μήνες δεν έλαβαν αποζημίωση. Ακόμη, καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και τις άδικες εξαιρέσεις δικαιούχων ακόμη και από το ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ.  Οι φορολογικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ, τέλη επιτηδεύματος κά) είναι  δυσβάσταχτες, την στιγμή που πλήθος καλλιτεχνών – μουσικών αδυνατεί να καλύψει τα στοιχειώδη έξοδα διαβίωσης.

Οι βουλευτές ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την έμπρακτη οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών-μουσικών, την φορολογική αναμόρφωση που θα καταστήσει βιώσιμη την επαγγελματική ενασχόληση με τον κλάδο της μουσικής,  ουσιαστικές βελτιώσεις και νέες ρυθμίσεις για την απρόσκοπτη ένταξη όλων των δικαιούχων  στο Ταμείο ΟΑΕΔ. Κυρίως όμως είναι αναγκαίο ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο διάσωσης, αναθέρμανσης και ενίσχυσης του κλάδου των μουσικών.

/ Βουλευτές Αχαΐας