“Επιτακτική ανάγκη στήριξης, με πρόσθετα μέτρα, του κλάδου των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών γραφείων”.

βουλε

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα “”Επιτακτική ανάγκη στήριξης, με πρόσθετα μέτρα, του κλάδου των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών γραφείων”, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και απαγορεύουν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για την αποτροπή της μετάδοσης του Covid-19, έχουν ως αποτέλεσμα τα τουριστικά γραφεία να παραμένουν κλειστά και τα λεωφορεία ακινητοποιημένα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και η περσινή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν παρείχε λίγες δυνατότητες απασχόλησης με αποτέλεσμα ο κλάδος να δεχθεί σοβαρή οικονομική ζημία.

 

Οι επαγγελματίες προσδοκούσαν μεγαλύτερη ανταπόκριση και λύσεις από την Πολιτεία σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, ο οποίος στηρίζει σταθερά την οικονομία, όπως μείωση ή απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας και μείωση των ασφάλιστρων στα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα για το διάστημα που είναι καθηλωμένα.

 

Τα ποσά της επιστρεπτέας ενίσχυσης που έχουν εισπράξει και η αποζημίωση για τους δύο μήνες δεν επαρκούν με δεδομένο ότι η ζημιά συνεχίζεται πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος, ο κόσμος δε μετακινείται, η εστίαση παραμένει κλειστή και το σενάριο της επανεκκίνησης του τουρισμού δεν είναι ορατό τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι, οι επαγγελματίες αναμένουν εδώ και δύο μήνες την αποζημίωση των τουριστικών λεωφορείων για την πληρότητα θέσεων Ιουλίου και Αυγούστου .

 

Η ανάγκη για στήριξη από την Πολιτεία είναι επιτακτική σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, με επιδοτήσεις και όχι δάνεια. Τα συναρμόδια Υπουργεία πρέπει να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα ανακούφισης σχετικές με το Φ.Π.Α. ,τις ασφαλιστικές εισφορές και τα τέλη κυκλοφορίας.

 

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς:

 

1) Πότε θα γίνει η είσπραξη της αποζημίωσης των τουριστικών λεωφορείων για την

πληρότητα θέσεων Ιουλίου και Αυγούστου;

 

2) Προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία επιπρόσθετα μέτρα ,προκειμένου να

στηρίξουν τους κλάδους τουριστικών γραφείων και λεωφορείων και από πότε θα

αρχίσουν να εφαρμόζονται;

/ Βουλευτές Αχαΐας