«Επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του αμπελοοινικού τομέα Αχαΐας».

βουλε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

26/5/2021

 Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του αμπελοοινικού τομέα Αχαΐας», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Η Αχαΐα είναι η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας σε έκταση αλλά και σε παραγωγή οινοποιήσιμων αμπελιών που εξασφαλίζει εισόδημα σε αρκετά μεγάλο αριθμό αγροτών και όχι μόνο. Συνολικά στην Αχαΐα καλλιεργούνται περίπου 47.000 στρέμματα αμπέλια διαφόρων ποικιλιών με παραγωγή περίπου 90.000 τόνων σταφυλιών ετησίως.

Ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί έναν κρίσιμο παραγωγικό κλάδο της εγχώριας αγροτικής οικονομίας, ο οποίος υπέστη καίριο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κατάσταση για την πλειοψηφία των αμπελουργών, με την απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης τους εδώ και ένα χρόνο και σε συνδυασμό με προϋπάρχοντα προβλήματα που όχι μόνο δεν επιλύονται, αντιθέτως μεγαλώνουν, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και των αρνητικών συνεπειών του στην κατανάλωση, οι φετινές τιμές διάθεσης των σταφυλιών ήταν μειωμένες κατά 30-40% σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των καλλιεργητών. Ταυτόχρονα με την ανομβρία που παρατηρήθηκε στην περιοχή και οδήγησε στην μείωση της παραγωγής , οι επιπτώσεις στο αμπελουργικό εισόδημα γίνονται περισσότερο δραματικές, γεγονός που προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για την καλλιέργεια της νέας χρονιάς.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκε η παρακάτω ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό:

–           Προτίθεστε να λάβετε επιπλέον και πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς που έχουν πληγεί εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και πότε θα εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα;

/ Βουλευτές Αχαΐας