Επιστρέφει στους διοικητικούς και λειτουργικούς μηχανισμούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η αυταρχική δεκαετία του ΄60 και η Τριτοβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση υφίσταται καταστροφικό πλήγμα με την μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

Μαρκου

Θέμα: «Επιστρέφει στους διοικητικούς και λειτουργικούς μηχανισμούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η αυταρχική δεκαετία του ΄60 και η Τριτοβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση υφίσταται καταστροφικό πλήγμα με την μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια».

Ο Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του σ/ν «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», αρχικά ζήτησε από την κ. Κεραμέως να δει την αλήθεια των αριθμών. Οι αριθμοί φανερώνουν ότι φέτος, η Κυβέρνηση θα προκαλέσει- λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και των στρεβλώσεων που αυτή επιφέρει- τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια (ανάμεσα σε δύο χρονιές), από Ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837!

Προτεραιότητα έχουν τα κολλέγια. Συνειδητή η επιλογή της Κυβέρνησης να αποκλεισθεί μεγάλος αριθμός νέων, διότι έτσι, με ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, που περιελάμβανε: 1) την αιφνίδια επαγγελματική αναβάθμισή τους, 2) την αντιστοίχηση των πτυχίων τους με του δημοσίου Πανεπιστημίου, 3) τη στρατηγική συρρίκνωσης των δημοσίων Πανεπιστημίων μέσω ΕΒΕ και 4) την παράλειψη δημιουργίας θέσεων ΔΕΠ,  προωθούνται ως πελατεία, στα κολλέγια. Σε επίπεδο Τμημάτων, αναμένονται απώλειες εισακτέων σε πάνω από 220 Τμήματα, δηλ. σε περισσότερο από το 50% των Τμημάτων, το ακαδημαϊκό έργο των οποίων είναι πολύτιμο και αναντικατάστατο. Μεγάλο μέρος των Πρυτάνεων δυστυχώς είναι  συνυπεύθυνο. Ο κ. Μάρκου σημείωσε: «Ο βασικός στόχος της ΕΒΕ  είναι η προοπτική μόνιμης κρατικής χρηματοδότησης των κάθε είδους ιδιωτικών εκπαιδευτικών επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης.»

Δυστυχώς, όπως ο Βουλευτής τόνισε, η εκπαιδευτική πολιτική, που ακολουθείται από την Κυβέρνηση, κινείται για μια ακόμα φορά στη λογική της «ποιότητας για λίγους», σε βάρος της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια και αναβάθμιση της ταξικής πολιτικής και των κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο πεδίο της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι καταστροφικό για την εκπαίδευση και τη μεγάλη πλειονότητα του μαθητικού δυναμικού. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να πολεμά την νεολαία.

Το link της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/FL18OG007uI