Επιστολή του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας για τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αχαΐας.

βουλε

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τους  Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου σχετικά με επιστολές του Δημάρχου Αχαΐας με τις οποίες ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ως θεομηνιόπληκτος, αλλά και να αναληφθεί από την κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων που θα έχουν την μορφή προγράμματος αποκατάστασης και θα καλύπτουν το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι πληγέντες.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας μέσα σε χρονικό διάστημα 20 ημερών έχει πληγεί δύο φορές από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Μετά από το πέρασμα των έντονων αυτών καιρικών φαινομένων και τις πολυήμερες και έντονες βροχοπτώσεις ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας έχει πλημμυρίσει. Οι δενδροκαλλιέργειες της ελιάς και των εσπεριδοειδών, οι πατάτες, τα κηπευτικά, οι φράουλες και οι λοιπές θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν πλημμυρίσει. Τα νερά έχουν μπει μέσα σε στάβλους και αποθήκες, μηχανήματα και πάσης φύσεως εξοπλισμός έχουν καταστραφεί και κάποιοι κτηνοτρόφοι έχασαν τα ζώα τους. Επίσης σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις, ενώ μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και οι υποδομές του Δήμου.

 

Με απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ζητούν από το:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υπάρξει ειδική μέριμνα από στους αγρότες του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ώστε να αποζημιωθούν όλοι για τις ζημιές που έχουν υποστεί, σε παραγωγή και πάγιο εξοπλισμό, είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, είτε όχι. Επίσης ζητούν να δοθεί η εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αξιολόγησης των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ, ώστε το δυνατό συντομότερο να αποκατασταθούν οικονομικά οι οικογένειες, που έχουν προβεί ήδη στα έξοδα της καλλιέργειας και η κακοκαιρία τους στέρησε τόσο βάναυσα το εισόδημά τους.

Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει μέριμνα για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες που έχουν προκύψει.

Η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να στηρίξουν τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και όλες τις πληγείσες περιοχές όχι μόνο με αποζημιώσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν άμεσα, αλλά με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων έκτακτης ενίσχυσης, που θα ανακουφίσουν το σύνολο των πληγέντων.

/ Βουλευτές Αχαΐας