επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα της Όλγας Γεροβασίλη γραμματέα της Κ.Ο.του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ Σίας Αναγνωστοπούλου

βουλη

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. 

AΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • 02.09.2022

 

 

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Τασούλα, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Όλγα Γεροβασίλη και  η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου θέτουν σοβαρά  ζητήματα  για το σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που κατατέθηκε εχθές (1/9) και εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα (5/9) για να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη (8/9), σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, μίας συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής και άλλων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού πολιτισμού στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης». 

Πρόκειται για ένα ακραίο νομοσχέδιο που αντιβαίνει στην αρχαιολογική νομοθεσία ,εκθέτει τη χώρα και την απομακρύνει από τη νόμιμη διεκδίκηση αρχαιοτήτων που παρανόμως έχουν αφαιρεθεί από το έδαφος της. 

Με την επιστολή αυτή, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που προσβάλλει  το κύρος του κοινοβουλίου και που λειαίνει το έδαφος  για τη νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων. Επιπλέον απαιτούν την κατάθεση στη Βουλή, όλων των εγγράφων βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε  η σχετική συμφωνία.

/ Βουλευτές Αχαΐας, Βουλή