Επιστολή απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας Πελοπόννησος για το κολυμβητήριο Πεπανός.

peak

Αξιότιμε κύριε διευθυντά,

Στο φύλλο της εφημερίδας σας της 13ης Μαΐου 2021 και στη στήλη «Απόρρητη Γραμμή» που υπογράφεται από τον συντάκτη σας κ. Γιώργο Αναστασόπουλο, φιλοξενείται άρθρο με τίτλο: «Οι μελέτες ήταν ένα ψέμα…» και αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός» της Πάτρας, ευθύνης του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου και την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με led .

Επειδή, στο άρθρο παρουσιάζεται η μισή αλήθεια, προς αποκατάσταση των πραγμάτων και προκειμένου να ενημερωθούν σφαιρικά οι αναγνώστες σας, ως πρώην πρόεδρος του ΠΕΑΚ, σας αναφέρω τα εξής:

Είναι γνωστό, πλέον, στην τοπική κοινωνία ότι το 2015 η τότε Διοικούσα Επιτροπή του ΠΕΑΚ της Πάτρας παρέλαβε μια χαώδη κατάσταση από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία είχε διοριστεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τα χρέη, ύψους 2.700.000 ευρώ, από τα οποία εξοφλήσαμε το μεγαλύτερο μέρος και παραδώσαμε ρυθμισμένα στην νυν διοίκηση περίπου 250.000 ευρώ, ήρθαμε αντιμέτωποι με παθογένειες και ελλείψεις δεκαετιών.

Μεταξύ αυτών, ήταν και η λειτουργία του δημόσιου κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός», χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας! Η άδεια λειτουργίας, όπως μπορεί να κατανοήσει ο κάθε συμπολίτης, είναι η βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την ένταξη του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός» στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του Υπουργείου Οικονομίας. Να σημειωθεί ότι τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, μετά από πρόταση-αίτημα της διοίκησής μας, σε συνάντηση με τον τότε αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος και την αποδέχτηκε.

Δεδομένης της σπουδαιότητας που δώσαμε ως διοίκηση στο συγκεκριμένο θέμα, αναθέσαμε σε εξειδικευμένο για αθλητικές εγκαταστάσεις αρχιτέκτονα – μηχανικό, το έργο έκδοσης άδειας του «Α. Πεπανός». Μια διαδικασία που αποδείχθηκε περίπλοκη στην πράξη και ιδιαίτερα χρονοβόρα. Τελικώς, πετύχαμε να καταχωρήσουμε το ακίνητο στο  Κτηματολόγιο με αριθμό 682/15.02.2018. Επίσης στο νομίμως υφιστάμενο κτήριο είχαν συντελεσθεί κάποιες αυθαιρεσίες, (οι σημερινοί χώροι γραφείων), οι οποίες και τακτοποιήθηκαν. Στη συνέχεια υποβλήθηκε το σύνολο των εγγράφων, σχεδίων, μελετών, εγκρίσεων κ.λ.π. στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, η οποία και διαβίβασε τον φάκελο στην αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής. Μετά από διάφορες παρατηρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, και αφού συμπληρώθηκαν οι ελλείψεις του φακέλου, είχε μείνει ως εκκρεμότητα η τοποθέτηση δοσομετρικών αντλιών, οι οποίες, σημειωτέον, είχαν παραγγελθεί από τη δική μας διοίκηση και έμενε η τοποθέτησή τους, προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας. Όλα τα παραπάνω, προκύπτουν από την επίσημη αλληλογραφία του ΠΕΑΚ Πάτρας, την οποία καλό θα ήταν να διαβάσουν τα μέλη της παρούσας διοίκησης του φορέα.

Ωστόσο, προκηρύχτηκαν εκλογές τον Ιούλιο του 2019 και η διαδικασία «πάγωσε», με την αλλαγή κυβέρνησης και διοίκησης στο ΠΕΑΚ.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το μόνο που είχαν να κάνουν τα μέλη της παρούσας διοίκησης ήταν να τοποθετήσουν τις αντλίες, ώστε να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας του κολυμβητηρίου και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Όσον αφορά στην εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων led που ευαγγελίζονται, αυτή είχε ξεκινήσει σε όλες τις εγκαταστάσεις ευθύνης του ΠΕΑΚ επί προεδρίας του κ. Κόντη και συνεχίστηκε και επί της προεδρίας μου. Με το τέλος της θητείας μου, είχαν απομείνει να αντικατασταθούν περίπου 12 φωτιστικά σώματα στον χώρο της πισίνας και τα φωτιστικά σώματα στον χώρο του μηχανοστασίου.

Βέβαια, η παρούσα διοίκηση του ΠΕΑΚ Πάτρας, συστηματικά επιχειρεί να μηδενίζει όλα όσα έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση και να παρουσιάζει τα πάντα ως δικό της έργο. Δεν μας ενοχλεί όμως. Είμαστε εδώ για να της δίνουμε τις απαντήσεις που πρέπει και να ενημερώνουμε τον Πατραϊκό λαό για το πώς έχουν τα πράγματα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας

πρώην πρόεδρος ΠΕΑΚ

/ ειδησεις