Επαφές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με επαγγελματικούς φορείς από τον χώρο της εστίασης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εμπορικό κλάδο.

συριζα αχαιας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Επαφές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, μέσω τηλεδιασκέψεων, με επαγγελματικούς φορείς από τον χώρο της εστίασης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εμπορικό κλάδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά επαφών, μέσω τηλεδιασκέψεων, με επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας με στόχο να ενημερώσει και να  εξειδικεύσει για κάθε επαγγελματικό κλάδο το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Καθώς και να έχει μια άμεση ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε κλάδο σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.

Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αποτελούμενη από τους Βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου και τον Συντονιστή της Ν.Ε. Αχαΐας Μιχάλη Σιδηρόπουλο άνοιξαν τον κύκλο των επαφών με εκπροσώπους φορέων από το χώρο της εστίασης, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας κ. Σπύρο Στεργίου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας κ. Παναγιώτη Σκέντζο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας κ. Γιώργο Βαγενά, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών κ. Κώστα Ζαφειρόπουλο και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας κ. Λάμπη Παπαδόπουλο.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας παρουσίασαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων ύψους 26,3 δις. Ευρώ. Ειδική μνεία έγινε στο πακέτο ύψους 8,5 δις για τους εργαζομένους αναφορικά με την πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα, μέχρι τα τέλη Μάϊου. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα ρευστότητας και ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας ύψους 3 δις μέσω του προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και ενός σχεδίου «Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις ύψους 12 δις με παροχή εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο αντίστοιχο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους την περίοδο της κρίσης.

Ο  Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ κ. Στεργίου σημείωσε ότι ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει 2.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 30.000 εργαζόμενους, πρόκειται για επιχειρήσεις που επλήγησαν πρώτες από την πανδημία του κορωνοϊού ενώ βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε παρατεταμένο lockdown. Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης αναζητούν ακόμα μια ομπρέλα προστασίας παρά τις τέσσερις δέσμες μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση. Θεωρεί ότι ειδικά για τον χώρο της εστίασης και τις επιχειρήσεις του, που βγήκαν από μια δεκαετή κρίση, καθώς μετά και την φετινή ακύρωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη μας, απαιτούνται οριζόντια μέτρα συνδυασμένα με άμεση οικονομική ρευστότητα για όλες τις επιχειρήσεις που είτε έμειναν κλειστές είτε υπέστησαν συντριπτική μείωση του τζίρου τους.  Εξέφρασε επίσης την αγωνία ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει και πάλι λόγω της έλλειψης του απαραίτητου κεφαλαίου επανεκκίνησης.

Από την πλευρά του ο κ. Σκέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΕΒΕΣΝΑ, χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητικά τα μέτρα της κυβέρνησης και ανέφερε ότι χαρακτηρίζονται από μια προχειρότητα διότι γίνεται συνεχώς προσπάθεια από τους φορείς να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας επαγγελματίες που πλήττονται αλλά δεν εντάχθηκαν στις λίστες των ΚΑΔ. Σημείωσε ότι η οικονομική ενίσχυση των οκτακοσίων ευρώ θα έπρεπε να ήταν οριζόντια για όλους τους επαγγελματίες, που πλήττονται, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η κυβέρνηση για το όριο των εργαζομένων και των εταιρικών μορφών των επιχειρήσεων. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για την προστασία των θέσεων εργασίας την επόμενη περίοδο.

Οι εκπρόσωποι των εμπορικών επιχειρήσεων οι κ.κ. Βαγενάς, Ζαφειρόπουλος και Παπαδόπουλος σημείωσαν ότι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, την ένταξη στο μέτρο ενίσχυσης των 800 ευρώ να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι επιχειρήσεις των εταιρικών μορφών ( Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε) ανά μέτοχο καθώς και την επιδότηση του δώρου Πάσχα από το κράτος, καθώς είναι αδύνατο να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν. Επίσης όσον αφορά το θέμα των επιταγών ζητούν παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά καθώς και ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις. Θεωρούν ότι σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στην επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος προς τις επιχειρήσεις και παράλληλα στην αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020. Ανέφεραν επίσης ότι το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στην απευθείας χρηματοδότηση τουλάχιστον κατά 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται καθώς και στην απαγόρευση εξώσεων επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι τα παραπάνω μέτρα αποτελούν ένα μέρος από αυτά που έχουν ήδη καταθέσει προς την κυβέρνηση και είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας προς τις εμπορικές επιχειρήσεις ώστε να έχουν και πάλι τη δυνατότητα να σηκώσουν ρολά την επόμενη ημέρα της κρίσης. Διότι είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο εμπορικές επιχειρήσεις να βάζουν οριστικό λουκέτο μετά από ένα μήνα που είναι κλειστές, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδα τους.

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια των επαγγελματιών για την επιβίωση τους σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και από την πλευρά τους θα προωθήσουν τα αιτήματα των φορέων σε επίπεδο κοινοβουλευτικό ελέγχου στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές, με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης, και με άλλους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας το επόμενο διάστημα.

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ