Επαφές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, μέσω τηλεδιασκέψεων, με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Πατρών, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

image_dikigorikoi_silogoi

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας συνεχίζοντας τις επαφές του με φορείς και επιστημονικούς συλλόγους της περιοχής μας με στόχο να ενημερώσει και να εξειδικεύσει για κάθε επαγγελματικό κλάδο το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι, προχώρησε, τις προηγούμενες ημέρες, σε τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Πατρών κ. Θανάση Ζούπα, Αιγίου κ. Γιώργο Μπέσκο και Καλαβρύτων κ. Ανδρέα Οικονόμου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας συμμετείχαν στη σύσκεψη οι Βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου και ο Συντονιστής της Ν.Ε. Αχαΐας Μιχάλης Σιδηρόπουλος.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας παρουσίασαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων ύψους 26,3 δις. Ευρώ. Ειδική μνεία έγινε στην επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα, μέχρι τα τέλη Μάϊου που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και αφορά και την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να επιλέξει ως τρόπο ενίσχυσης των επιστημόνων μια κακοσχεδιασμένη και απαξιωτική για το επιστημονικό δυναμικό «τηλεκατάρτιση», την οποία αναγκάστηκε τελικά να πάρει πίσω. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα, όπως αποδείχτηκε, να χρηματοδοτηθούν οι επιστήμονες με χρήματα από το ΕΣΠΑ, με το ποσό των 800 ευρώ, χωρίς να είναι απαραίτητο αυτό να συνοδευθεί από κάποια διαδικασία κατάρτισης.

Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων χαρακτήρισαν ως απαξιωτική για το επιστημονικό δυναμικό της χώρα την διαδικασία της «τηλεκατάρτισης», για το τρόπο που υλοποιήθηκε και ιδιαίτερα για το περιεχόμενο αυτής, ενώ σημείωσαν ότι μια τέτοια διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί οικονομική ενίσχυση. Έκριναν θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις έντονες αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών και προχώρησε, έστω και καθυστερημένα, στην ανάκληση της. Σημείωσαν ότι περιμένουν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ στους δικηγόρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι δεν έχουν λάβει κανενός είδους οικονομική ενίσχυσή, μέχρι σήμερα, παρόλο που έχουν πληγεί άμεσα και καίρια από τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επειδή έχουν παύσει ολοκληρωτικά κάθε επαγγελματική δραστηριότητά τους  από 13.3.2020, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων, Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικών Γραφείων σημείωσαν ότι δεν θα είναι σύμφωνοι με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων εάν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας με τη διαθεσιμότητα επαρκούς υγειονομικού υλικού για την κάλυψη των αναγκών και την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων (συλλειτουργών της δικαιοσύνης, διαδίκων και τρίτων) στις ανωτέρω υπηρεσίες. Σημείωσαν ότι στην συγκεκριμένη συγκυρία η  επαναλειτουργία των Δικαστηρίων δεν σχετίζεται με την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά με την εξυπηρέτηση των τραπεζικών – επιχειρηματικών οικονομικών αναγκών ενώ αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η υγεία όλων μας έναντι των Τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να δοθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν της 30.4.2020, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία. Πρόκειται για μια κίνηση που επιβάλλεται σε αυτή την περίοδο λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάγκη προστασίας των οικονομικά αδυνάμων αλλά και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες των δικηγορικών συλλόγων για την ενίσχυση των μελών τους και από την πλευρά τους θα προωθήσουν τα αιτήματα τους σε επίπεδο κοινοβουλευτικό ελέγχου στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές, με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης, και με άλλους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας το επόμενο διάστημα.

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ