«Επί ξύλου κρεμάμενοι οι άνθρωποι του Πολιτισμού»

αναγνωστοπουλου

Επί ξύλου κρεμάμενοι  για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού. Παραμονές του Πάσχα και ακόμα δεν έχουν εισπράξει το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον μήνα Μάρτιο. Η κυβερνητική αναλγησία δεν υποχωρεί ούτε αυτές τις εορταστικές ημέρες, όπου χιλιάδες άνθρωποι αγωνιούν για τις βασικές τους ανάγκες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει το επίδομα για τον μήνα Απρίλιο, μόνο σε όσους βρίσκονται σε αναστολή, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες εγγεγραμμένους στο Μητρώο, δηλαδή την συντριπτική πλειονότητα  των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η επιδότηση για χώρους Πολιτισμού, όπως κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κτλ για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Η χθεσινή ημέρα, Κυριακή των Βαΐών, σηματοδοτούσε υπό κανονικές συνθήκες το τέλος της χειμερινής θεατρικής σεζόν και την αρχή της καλοκαιρινής. Για να επαναλειτουργήσουν όμως, οι επιχειρήσεις του Πολιτισμού ειδικά φέτος στην δύσκολη χρονιά της πανδημίας, όπου ολόκληρος ο χώρος του πολιτισμού βρέθηκε σε μια μακροχρόνια παύση, θα έπρεπε η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο επανεκκίνησης της πολιτιστικής δραστηριότητας. Αντ’ αυτού, ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό για άνοιγμα κάποιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μια φράση πυροτέχνημα που μόνο οργή και απελπισία προκάλεσε στους εργαζόμενους του πολιτισμού.

Καλούμε την κυβέρνηση να καταβάλλει άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτιο αλλά και να το συνεχίσει  σε όλους τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο για τον μήνα Απρίλιο. Παράλληλα, είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους να ανακοινώσει άμεσα το σχέδιο επαναλειτουργίας της πολιτιστικής δραστηριότητας, να διατηρηθεί η στήριξη στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του Πολιτισμού μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να προγραμματιστούν οι εκδηλώσεις αλλά και για όσο διάστημα εφαρμόζονται υγειονομικά πρωτόκολλα με μειωμένη χωρητικότητα στους πολιτιστικούς χώρους.

/ Βουλευτές Αχαΐας