Επί ενάμιση χρόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στερείται το απαραίτητο μηχάνημα για την ομαλή παρακολούθηση των εγκύων γυναικών.

Επί ενάμιση χρόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στερείται το απαραίτητο μηχάνημα για την ομαλή παρακολούθηση των εγκύων γυναικών.

 

Οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου  κατέθεσαν, ως Κοινοβουλευτική Αναφορά, έγγραφο του Διευθυντή της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, από το οποίο προκύπτει ότι  η συγκεκριμένη Κλινική λειτουργεί από τις 21 Μαΐου 2021 χωρίς τη δυνατότητα να υποβάλει τις εγκύους στον υπερηχογραφικό διαγνωστικό έλεγχο Α, Β επιπέδου και DOPPLERεξετάσεις αυτές απαραίτητες στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και παρακολούθηση της πορείας της κύησης. Από την προαναφερθείσα ημερομηνία οι έγκυες γυναίκες παραπέμπονται σε ιδιωτικά ιατρεία. Και ναι μεν οι συγκεκριμένες εξετάσεις συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ, όμως κανένα ιδιωτικό ιατρείο δεν έχει σύμβαση με τον φορέα! Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ η συμμετοχή πχ για την πρώτη εξέταση (Α’ επιπέδου) είναι 14€ ο ιδιώτης απαιτεί και τελικά εισπράττει από την έγκυο το ποσό των 130-160€.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο οποίος είναι ο τελικός αποδέκτης της Αναφοράς, κλήθηκε να  επιληφθεί του θέματος και να ενημερώσει το Σώμα αναφορικά με τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, ώστε να εκλείψουν οι ανεξήγητες καθυστερήσεις στην προμήθεια του μηχανήματος, να διευθετηθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν  και να καλυφθεί η σχετική έλλειψη. Οι Βουλευτές τονίζουν ότι είναι αδιανόητο ένα τόσο απαραίτητο μηχάνημα να μην βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων γιατρών του 3βάθμιου Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, που καλύπτει μια ευρύτερη Περιφέρεια 1,5 – 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Νοτιο-Δυτικής Ελλάδας και οι έγκυες να μην έχουν την εξυπηρέτηση, που επιβάλλεται να λαμβάνουν από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αναγκαζόμενες να πληρώνουν υψηλά ποσά σε δύσκολες οικονομικά εποχές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                                          

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

                                                                      Προς τoν κ. Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Επί ενάμιση χρόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στερείται του απαραίτητου μηχανήματος για την ομαλή παρακολούθηση των εγκύων γυναικών.»

Οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως Κοινοβουλευτική Αναφορά το από 25 Μαΐου 2021 έγγραφο του Διευθυντή της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Καθηγητή κ. Γ. Αντωνάκη από το οποίο προκύπτει ότι η Κλινική λειτουργεί από το Μάιο του 2021 χωρίς τη δυνατότητα να υποβάλει τις εγκύους στον υπερηχογραφικό διαγνωστικό έλεγχο Α, Β επιπέδου και DOPPLER, εξετάσεις απαραίτητες στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και παρακολούθηση της πορείας της κύησης. Από την προαναφερθείσα ημερομηνία οι έγκυες γυναίκες παραπέμπονται σε ιδιωτικά ιατρεία και ναι μεν οι συγκεκριμένες εξετάσεις συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ όμως –φεύ!-κανένα ιδιωτικό ιατρείο δεν έχει σύμβαση με τον φορέα! Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, ότι ενώ η συμμετοχή πχ για την πρώτη εξέταση (Α’ επιπέδου) είναι 14€ ο ιδιώτης τελικά απαιτεί και εισπράττει από την έγκυο το ποσό των 130-160€.

Κατόπιν σχετικής έρευνας, προέκυψε ότι η διαδικασία προμήθειας του σχετικού μηχανήματος, το κόστος του οποίου ανέρχεται στην τάξη των 70.000€ αδικαιολόγητα χρονοτριβεί, με ανεξήγητες καθυστερήσεις μεταξύ 6ης ΥΠΕ και Διοίκησης ΠΓΝΠ. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το θέμα ευρίσκεται από ικανό διάστημα τελματωμένο στο Γραφείο Προμηθειών του ΠΓΝΠ και έως και σήμερα, δεν έχει επιλυθεί.

Με δεδομένο ότι, είναι αδιανόητο ένα τόσο απαραίτητο μηχάνημα να μην βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων γιατρών του 3βάθμιου Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, έχοντας υπ΄όψη ότι είναι ασύλληπτο οι έγκυες να μην απολαμβάνουν των παροχών και της εξυπηρέτησης που επιβάλλεται να έχουν από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αντ’ αυτού να αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλά ποσά σε δύσκολες οικονομικά εποχές και με γνώμονα ότι το ΠΓΝΠ καλύπτει μια ευρύτερη Περιφέρεια 1,5 με 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Νοτιο- Δυτικής Ελλάδας,

Καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να επιληφθεί του θέματος και να ενημερώσει το Σώμα αναφορικά με τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, ώστε να εκλείψουν οι ανεξήγητες καθυστερήσεις, να διευθετηθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν  και να καλυφθεί η σχετική έλλειψη.

Αθήνα, 20.06.2022

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

/ Βουλευτές Αχαΐας