Επίσκεψή του Κώστα Μάρκου στους χώρους του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΣΠΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συναντήθηκα την Πέμπτη με τον Δ/ντη του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλη Σχοινά και τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Νηπιαγωγείου – Δημοτικού του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ανδρέα Γιατρά και κ. Χρυσάνθη Κυριαζή και του Πειραματικού Γυμνασίου – Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ρήγα Μαρλαφέκα.

Το διδακτικό προσωπικό, αλλά κυρίως οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Πειραματικών Σχολείων, βρίσκονται στην κορύφωση μιας προσπάθειας που έχει ως στόχο την αποτροπή της ξαφνικής και πλήρους ανατροπής της ζωής των μαθητών και των οικογενειών τους, η οποία πρόκειται να επέλθει μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας.

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κ. Κεραμέως μετατρέπει το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, σε Πρότυπο Γυμνάσιο και Πρότυπο Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Προβλέπει δηλαδή –αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος ή κάποια ενημέρωση από την Πολιτεία-  ότι η δεύτερη βαθμίδα εκπαίδευσης στα Σχολεία αυτά, τρέπεται από Πειραματική σε Πρότυπη.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντί να τηρήσει τις υποσχέσεις που από κοινού με τα  τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μοίραζαν αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια, για την επίλυση του πολύπαθου την τελευταία δεκαετία ζητήματος της διασύνδεσης των συγκεκριμένων σχολείων, προσφέρει στους εντεκάχρονους μαθητές και τους γονείς τους εισαγωγικές εξετάσεις. Προσφέρει δηλαδή μια περίοδο αναστάτωσης, άγχους και ανησυχίας στη ζωή των παιδιών και εν γένει στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Σημειώνω ότι η πόλη της Πάτρας διαθέτει από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 Πειραματικά Σχολεία [Γυμνάσιο – Λύκειο], στην περιοχή “Άγιος Γεώργιος Λάγγουρα”, τα οποία μέχρι το έτος 2019 λειτούργησαν ως Πρότυπα και στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας ακόμη προσδιορίζονται με την ίδια ονομασία.

Συνεπώς, η απόφαση της Κυβέρνησης για τα Πειραματικά Σχολεία της πόλης μας, αποτελεί τουλάχιστον έναν παιδαγωγικό οξύμωρο, αφού μετασχηματίζει τα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών σε Πρότυπα, αντί να επαναφέρει το καθεστώς αυτό στα υπάρχοντα προ του 2019 Πρότυπα Σχολεία.

Συμφωνήσαμε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αναδειχθεί ο παραλογισμός αυτός και, στην κατεύθυνση αυτή, θα εξαντληθεί κάθε διαθέσιμο κοινοβουλευτικό μέσο προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση και εφαρμογή της παράλογης αυτής διάταξης.

 

/ Βουλευτές Αχαΐας