Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κώστα Μάρκου για την έκτιση ποινής με κοινωφελή εργασία. 

Μάρκου

 

Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα συζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου την Δευτέρα 15/06/2020 για την αναστολή από την κυβέρνηση της έκτισης ποινής με την μορφή κοινωφελούς εργασίας  «για αόριστο χρονικό διάστημα», τον Αύγουστο του 2019. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής έκανε μια ιστορική αναδρομή της σωφρονιστικής πολιτικής, η οποία κατέληγε στο «αναμορφωτικό ιδεώδες», όπως ισχύει σήμερα σε όλα τα κράτη, με θεσμούς κοινωνικής επανένταξης και επανόρθωσης του καταδικασθέντος. Εξάλλου, η πρόβλεψη της έκτισης ποινής κοινωφελούς εργασίας, αφορούσε, πριν την θέση της σε αναστολή, δράστες που έχουν τελέσει ήσσονος σημασίας αδικήματα και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο, ενώ ο εγκλεισμός τους στη φυλακή μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.

Ο κ. Μάρκου ζήτησε από τον Υπουργό να τεθεί υπόψη του κοινοβουλίου ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του τόσο χρήσιμου για την κοινωνία και τους καταδικασθέντες θεσμού, που μετράει ήδη σχεδόν ένα χρόνο σε αναστολή. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεσμεύτηκε να επαναφέρει τον θεσμό μέχρι το τέλος του έτους, αφού πρώτα ολοκληρώσει την διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με την ΚΕΔΕ, υπό την νέα προεδρία της.

Πλην όμως, δεν μπορεί να παραλείψει κανείς τους αντιφατικούς ισχυρισμούς του κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης. Συγκεκριμένα, αρχικά επανέλαβε την γραπτή εξήγηση που έδωσε το Υπουργείο του στην αρχική ερώτηση των βουλευτών για την θέση του θεσμού σε αναστολή. Κατόπιν, ο βουλευτής Αχαΐας Κ. Μάρκου έθεσε υπόψη του κ. Τσιάρα την διαβεβαίωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, όταν ακόμα η κοινωφελής εργασία δεν είχε τεθεί σε αναστολή, ότι: «Μπορεί να εφαρμοστεί από την πλειονότητα των δήμων το μέτρο της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτική ποινή έκτισης» και ότι «Εδώ και χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό δήμων υλοποιεί το σχετικό μέτρο με θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην κοινωνική επανένταξη των πολιτών που κάνουν χρήση της κοινωφελούς εργασίας» ζητώντας μάλιστα «…να συζητηθούν οι δυνατότητες διευρυμένης εφαρμογής του μέτρου στις δημοτικές δομές».

Όπως ανέφερε και ο κ. Μάρκου στα πλαίσια της επίκαιρης ερώτησης «η παρούσα κυβέρνηση στο πλαίσιο της πανδημίας υιοθέτησε τις απόψεις επιστημόνων. Σε αυτό το μονοπάτι οφείλει να προχωρήσει και για το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να ακούσουμε την κραυγή των αιώνων, την κραυγή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Δικηγορικού Σώματος -όπως μάλιστα σε μία Επιτροπή της Βουλής εκφράστηκε από τον Αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών- και βεβαίως, τις συλλογικότητες που υπερασπίζονται τους κρατούμενους όσον αφορά τα δικαιώματά τους».

/ Βουλευτές Αχαΐας