Ενδιαφερόμαστε για την διεύρυνση – Συνέντευξη του Κώστα Σπαρτινoύ στο Νεολόγο της Πάτρας

image

ΕΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

“Στηρίζουμε τις επιλογές μας ή και τη συμμετοχή τους σε ευρύτερα σχήματα”, υποστηρίζει για τους συνδυασμούς σε Πάτρα και Δυτική Ελλάδα.

Συνέντευξη του Κώστα Σπαρτινού, πρώην Βουλευτή Αχαΐας και μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη στο φύλλο της Παρασκευής 30.7.2021 του Νεολόγου της Πάτρας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

-Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την επικαιροποίηση στην πρόσφατη συνδιάσκεψη, θεωρείτε πως απαντά επαρκώς σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον τόπο; Δώστε μας συνοπτικά τις κυριότερες κατευθύνσεις του κόμματος. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεγάλα ζητήματα στις προγραμματικές του θέσεις είναι τα εξής:

  • Η καταπολέμηση των ανισοτήτων, πράγμα που ξεκίνησε με σημαντικά αποτελέσματα κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Να αναφέρω ότι (με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής – 22/6/2021) ο δείκτης ανισότητας Gini μειώθηκε από 34,2 το 2015 στο 31,0 το 2019 και ο S80/S20 από 6,5 στο 5,1 για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το 2020 και οι δύο δείκτες άρχισαν πάλι να αυξάνουν. Η συνέχιση της μείωσης των ανισοτήτων δεν είναι μόνο κοινωνική επιταγή αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης – κάτι που βέβαια δεν πιστεύουν οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Αυτοί πιστεύουν στην ανάπτυξη μέσω της διεύρυνσης των ανισοτήτων, το οποίο έχει παταγωδώς αποτύχει όπου κι αν εφαρμόστηκε. Κάτι που μάλλον κατάλαβε ο κ. Μπάιντεν αλλά δεν θέλει να το καταλάβει ο έλληνας πρωθυπουργός.
  • Η πράσινη μετάβαση σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα απαντήσει στην κλιματική κρίση, η οποία προοιωνίζεται εκτός από περιβαλλοντικές καταστροφές, ραγδαίες οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις και ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα. Παράλληλα και η ψηφιακή μετάβαση σε ένα κόσμο όπου η γνώση, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες θα έχουν καθοριστικό ρόλο. Οι μεταβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν με την κοινωνία των πολλών παρούσα, συμμετέχουσα με ενεργό ρόλο και όχι με την ανάθεση σε λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αφήσουν πίσω κοινωνικά ερείπια και διογκωμένες ανισότητες.
  • Ο εκδημοκρατισμός των θεσμών, η πάταξη του πελατειακού κράτους, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα ο σεβασμός και η κατοχύρωση των δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που βρίσκονται και σήμερα στο στόχαστρο της Δεξιάς.

Όλα αυτά τα φέρνουμε σε διαβούλευση με την κοινωνία με το κείμενο των προγραμματικών μας θέσεων.

 -Η συμβολή της Αχαΐας στην επιχείρηση αντιστοίχησης του ποσοστού με τη βάση του κόμματος κρίνεται ως σημαντική; Ποια είναι τα επόμενα βήματα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι απολύτως έτοιμος, με φόντο τις εθνικές κάλπες; Πιστεύετε πως θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές; 

Προφανώς η Αχαΐα υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι από τα προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Εξοπλισμένοι με τις προγραμματικές μας θέσεις, προχωράμε στην εκπόνηση προγράμματος για το Νομό Αχαΐας και μαζί με την πρόσφατη αναδιοργάνωση και ενίσχυση της νεοεκλεγμένης Νομαρχιακής Επιτροπής, θα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όσο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αυτό αποτελεί βάσανο αποκλειστικά για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην ακούει, ακόμα και μέσα στην ανεμελιά του, το θυμό της κοινωνίας.

-Θα δώσετε περαιτέρω έμφαση ως κόμμα στην τοπική αυτοδιοίκηση; Με ποιους τρόπους; Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής υποψηφίων σε Δήμους και Περιφέρειες και ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν; Σε τοπικό επίπεδο θα στηρίζατε ξανά τον κ. Ρώρο για τον Δήμο Πατρέων και τον κ. Κατσιφάρα για την Περιφέρεια; 

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή των στοχεύσεών μας. Τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό κομματικό επίπεδο, η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και διαβουλεύσεων αφενός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αφετέρου με ευρύτερες δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Τις επιλογές μας των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τις τιμούμε και τις στηρίζουμε και μαζί με αυτές ενδιαφερόμαστε για την ενίσχυση και διεύρυνσή τους ή και τη συμμετοχή τους σε ευρύτερες παρατάξεις. Στοχεύουμε σε αναβάθμιση της αυτοδιοικητικής παρουσίας μας, χωρίς να υπονομεύουμε ό,τι έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και το έργο που έχει παραχθεί.

-Με βάση την εμπειρία σας, τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο: πως αξιολογείτε τη δράση των βουλευτών Αχαΐας και δη του ΣΥΡΙΖΑ; Τι βαθμό βάζετε στη δημοτική αρχή Πελετίδη και γιατί; 

Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό μας, τα στελέχη, οι βουλευτές και σημαντικό μέρος των μελών του, είχαν όλο αυτό το δύσκολο και πρωτόγνωρο διάστημα της πανδημίας με τους περιορισμούς του μια αξιόλογη πολιτική και κοινωνική δράση, με την αξιοποίηση και του διαδικτύου, που υπήρξε μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εμπειρία για όλους μας.

Όσο για τη δημοτική αρχή, θα έλεγα ότι πορεύεται με αυτά που πέτυχε η Πάτρα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπαθεί να τα μονοπωλήσει με τρόπο χοντροκομμένο. Εκείνο που την χαρακτηρίζει είναι η πλήρης έλλειψη οράματος, προοπτικής, σχεδίου για μια περιοχή που έχει πληγεί από πολύ σκληρές κρίσεις, πολύ πριν τα μνημόνια. Δημοτική αρχή χαμηλών πτήσεων. Δεν θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλέσει σε συνεργασία τους φορείς της πόλης για την εκπόνηση ενός ενιαίου, συνεκτικού, οραματικού σχεδίου προοπτικής.

-Βουλή, αυτοδιοίκηση, κόμμα ή περισσότερη ξεκούραση; Τι προτιμάτε; 

Δεν έχω συνδέσει την ένταξή μου στην Αριστερά και την πολιτική και κοινωνική δραστηριότητά μου με συγκεκριμένους ρόλους και αξιώματα. Όσο για ξεκούραση, είναι νωρίς ακόμα …

/ Συνεντεύξεις