Διαμαρτυρία πολιτών του Δήμου Καλαβρύτων για την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας

βουλε

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 Μαρτίου 2022

 

 

Θέμα: «Διαμαρτυρία πολιτών του Δήμου Καλαβρύτων για την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας».

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, αναφορικά με την συχνότητα, την ποιότητα και το κόστος των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας.

Οι Καλαβρυτινοί και Καλαβρυτινές που χρησιμοποιούν συχνά μαζικά μέσα μεταφοράς από και προς τα Καλάβρυτα και την επαρχία Καλαβρύτων, διαμαρτύρονται έντονα για  τον απαράδεκτο ιδιότυπο  αποκλεισμό που υφίστανται από τον συνεχιζόμενο περιορισμό των δρομολογίων των ΚΤΕΛ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους μόνιμους κατοίκους των Καλαβρύτων, αφού προκειμένου να μετακινηθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών τους  στην Αθήνα ή στην Πάτρα, αναγκάζονται είτε να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, εφόσον υπάρχουν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομική επιβάρυνση στο οικογενειακό εισόδημα είτε να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους.

Επιπλέον, ηλικιωμένοι με οικονομική δυσχέρεια και χαμηλοσυνταξιούχοι, που δεν δύνανται να οδηγήσουν, είναι υποχρεωμένοι να «στοιβάξουν» την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους στο στενό χρονικό πλαίσιο που καθορίζουν τα περιορισμένα ποσοτικά και χρονικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ, εάν αυτό είναι δυνατόν. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ΤΑΞΙκόστος που σε περίπτωση μακρινών και συχνών διαδρομών είναι δυσβάσταχτο.

Δεν νοείται ως Πολιτεία να επιδιώκουμε την ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών ενώ, παράλληλα, τις έχουμε καταδικάσει σε  συγκοινωνιακό αποκλεισμό, παρόλο που κατοικούνται και τους χειμερινούς μήνες.

Για τους παραπάνω λόγους οι κάτοικοι των Καλαβρύτων ζητούν την πύκνωση των δρομολογίων των ΚΤΕΛ, τα οποία, ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,  διατηρούν τον χαρακτήρα τους ως εταιρείες κοινής ωφέλειας που εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                              

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

Προς τον

Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Διαμαρτυρία πολιτών του Δήμου Καλαβρύτων για την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας».

Οι βουλευτές Αχαΐας, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή 29 πολιτών του Δήμου Καλαβρύτων αναφορικά με την συχνότητα, την ποιότητα και το κόστος των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας.

Οι Καλαβρυτινοί και Καλαβρυτινές που χρησιμοποιούν συχνά μαζικά μέσα μεταφοράς από και προς τα Καλάβρυτα και την επαρχία Καλαβρύτων, διαμαρτύρονται έντονα για  τη συχνότητα, την ποιότητα και το κόστος των διαθέσιμων για το επιβατικό κοινό μέσων, που παρέχει τα τελευταία χρόνια το ΚΤΕΛ Αχαΐας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν με την επιστολή τους, τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ από Αθήνα προς Καλάβρυτα και αντίστροφα είναι ελάχιστα μέσα στη βδομάδα και ο σχεδιασμός τους δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ούτε των κατοίκων ούτε των επισκεπτών, ενώ τα δρομολόγια προς και από Πάτρα και Αίγιο είναι ελλιπή και τα δρομολόγια προς τα χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων είναι  σχεδόν ανύπαρκτα. Για το λόγο αυτό, οι Καλαβρυτινοί και Καλαβρυτινές, ζητούν την επαναφορά των παλαιών καθημερινών δρομολογίων από Αθήνα προς Καλάβρυτα και αντίστροφα, καθώς και από και προς Αίγιο και Πάτρα, αλλά και ολόκληρη την επαρχία Καλαβρύτων.

Συνεπώς η διαμαρτυρία των πολιτών έγκειται στην δραματική υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών των δρομολογίων, μετά την κατάργηση ορισμένων από αυτών από και προς Αθήνα, Πάτρα και Αίγιο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα δρομολόγια της Παρασκευής και Κυριακής απόγευμα, προς και από Καλάβρυτα αντίστοιχα, που είναι αναγκαία γιατί εξυπηρετούν τους κατοίκους και επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και στα δρομολόγια προς τα χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων, που έχουν ελαχιστοποιηθεί και είναι αναγκαία για ηλικιωμένους με οικονομική δυσχέρεια και χαμηλοσυνταξιούχους που δεν διαθέτουν δικό τους όχημα ή πόρους για να πληρώσουν ταξί, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή σε μαγαζιά για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης στα Καλάβρυτα.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της Επιστολήςγια την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 1.3.2022

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

 

/ Βουλευτές Αχαΐας