«Διαιώνιση της αγωνίας των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας με ευθύνη της Κυβέρνησης».

βουλε

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ – ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                                           15/11/2022                                                                                                                        

Θέμα: «Διαιώνιση της αγωνίας των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας με ευθύνη της Κυβέρνησης».

Το Μάρτιο του 2022 η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τροπολογία που κατ’ εξαίρεση κατέστησε υποχρεωτική την άσκηση ένδικων μέσων, στις δίκες που αφορούν προσδιορισμό ή μετατροπή εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και των δήμων της χώρας. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει και τις υποθέσεις των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας που έχουν δικαιωθεί στον πρώτο βαθμό, στην Πάτρα μάλιστα έχουν ήδη επιστρέψει στα εργασιακά τους καθήκοντα, ενώ ο Δήμος Πατρέων κατέθεσε έφεση κατά των θετικών πρωτόδικων αποφάσεων  αυτών των συμπολιτών μας που δικαιώθηκαν και επέστρεψαν  στις εργασίες τους.

Η φωτογραφική αυτή «μέριμνα» της Κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες αποφάσεις, χορηγεί την πιο καλή δικαιολογία στους Δήμους, ώστε να μην αναλάβουν οι ίδιοι την πολιτική ευθύνη για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Επιπλέον, τους διευκολύνει στην διαιώνιση δημιουργίας πολιτικών εξαρτήσεων και μάταιων ελπίδων για μια  θέση εργασίας . Τέλος, προσθέτει ένα ακόμα εμπόδιο στην δικαίωση των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας και στην είσπραξη των δεδουλευμένων τους.

Αρχικά η Κυβέρνηση, κόντρα σε κάθε δημοκρατική αρχή είχε φροντίσει να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων με έμμεσα όργανα ,όπως η Οικονομική Επιτροπή , παρεμβαίνοντας έτσι αναδρομικά στο υφιστάμενο εκλογικό σύστημα. Τώρα κατ’ αποκοπή και με εμφανή στόχευση, αφαιρεί ακόμα και αυτήν τη δυνατότητα,  να μην διαιωνίζει ο κάθε Δήμος, έστω και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την αγωνία των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους ανά την Ελλάδα.

/ Βουλευτές Αχαΐας