Δελτίο τύπου των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σχετικά με την αναστολή των αδειών ειδικού σκοπού για το υγειονομικό προσωπικό.

μαρκου αναγνωστοπουλου

Η  υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τόσο των νοσοκομείων όσο και στην καθημερινότητα του υγειονομικού προσωπικού. Οι άδειες ειδικού σκοπού, ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, θα προσέφεραν ανακούφιση στους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη  καθημερινότητα που επέφερε η πανδημία του COVID-19. Ωστόσο λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας οι άδειες ειδικού σκοπού ανεστάλησαν σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και για το υγειονομικό προσωπικό που άνηκε σε ευπαθείς ομάδες.

 

Μετά την σταδιακή άρση των μέτρων και ενώ οι άδειες ειδικού σκοπού πήραν παράταση έως τις 10.05.2020,προκύπτουν νέα προβλήματα από την αναστολή τους αυτή τη φορά λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ΠΝΠ αφήνει μεγάλα περιθώρια στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ να αποκλείουν ή να περιορίσουν (μέρες άδειας) εργαζομένων από την άδεια ειδικού σκοπού, ανάλογα με την κρίση τους και το προσωπικό που διαθέτουν.

 

Είναι προφανές ότι τα νοσοκομεία έχουν άμεση ανάγκη από προσλήψεις , η συγκυρία το επιτάσσει. Είναι προφανές όμως επίσης πως οι εργαζόμενοι στερούμενοι τις άδειες ειδικού σκοπού, χάνουν τη δυνατότητα να φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη (ανήλικα παιδιά, ευπαθείς ομάδες, κλπ) ή ακόμα και τους ίδιους τους τους εαυτούς αν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

 

Το κράτος και η πολιτεία οφείλει σε περιόδους κρίσης να δίνει ξεκάθαρες κατευθύνσεις, να αναζητεί και να θεσπίζει δίκαια και σαφή μέτρα για τόσο κρίσιμα για την καθημερινότητα των εργαζομένων θέματα.