Δελτίο τύπου του Τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τροπολογίες που κατέθεσαν 15 βουλευτές με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου για την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού.

βουλη

Για τρίτη φορά, σε διάστημα 4 μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τροπολογίες για την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού που δοκιμάζονται σκληρά από την υγειονομική κρίση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, επανακατατέθηκαν σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή, δύο τροπολογίες: α) αυτή που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των δημιουργών και των καλλιτεχνών μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και β) αυτή που προβλέπει την ένταξη στον κατώτατο συντελεστή 6% της παραγωγής και του χαρτιού του βιβλίου, των ψηφιακών και των ακουστικών – ηχητικών βιβλίων (ebooks, audiobooks), της ζωντανής μετάδοσης παραστάσεων και συναυλιών μέσω διαδικτύου (livestreaming), των εισιτηρίων κινηματογράφου και των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Ο κόσμος του Πολιτισμού δοκιμάζεται μήνες τώρα, από τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και τα ελλιπή και αποσπασματικά μέτρα που η κυβέρνηση έχει πάρει για την πενιχρή ενίσχυσή τους. Το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη απορρίψει μετ΄ επαίνων δύο φορές τις συγκεκριμένες τροπολογίες. Αναμένουμε έστω και καθυστερημένα να πάψει να αδιαφορεί για τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού και να δεχτεί τα μέτρα που προτείνουμε μέσω των τροπολογιών. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να δείξει έστω και την ύστατη στιγμή, την ελάχιστη ενσυναίσθηση για το μέλλον του κόσμου στον οποίο υποτίθεται λογοδοτεί.

/ Βουλευτές Αχαΐας