Δελτίο Τύπου της Όλγας Γεροβασίλη και της Σίας Αναγνωστοπούλου για την επιστολή που κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την κύρωση του «Κώδικα Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

βουλη

Στην Ολομέλεια (16.11.2021) της Βουλής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο «Κώδικας Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», με μια διαδικασία που δεν διαφυλάττει και δεν τιμά το κύρος του Κοινοβουλίου και των θεσμών, όπως αυτοί εκπροσωπούνται αφενός από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και αφετέρου από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει εγκαίρως την απόσυρση του «Κώδικα» και παρά την επισήμανση των πλέον προβληματικών του σημείων που εντοπίστηκαν πριν και κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη κυρώνοντας ακόμη και «τα λάθη», εμπαίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους ίδιους τους Βουλευτές. Πρόκειται για  ένα μείζον ζήτημα κάκιστης και παράνομης νομοθέτησης με παράλληλη παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών αλλά και του ίδιου του κοινοβουλίου, που αντιβαίνει στους νόμους, στο Σύνταγμα της χώρας ,στον κανονισμό της Βουλής και είναι απόλυτα αντίθετο ακόμα και στη διαδικασία κωδικοποίησης, που έχει θεσπιστεί και αναλυθεί μέσω εγχειριδίου και οδηγιών από την ίδια την Κ.Ε.Κ. και τις αρμόδιες Αρχές (Ν. 4622/2019). Πρακτική νομοθέτησης που δημιουργεί  μάλλον ανασφάλεια, παρά ασφάλεια δικαίου στους πολίτες.

 

Για το λόγο αυτό η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη και η Τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου, απεύθυναν  επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα με κοινοποίηση στον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, κ. Στ. Κουτνατζή και  τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, κ. Γ. Σταυρόπουλο,  σε συνέχεια της υπ’ αρ. 7837/11.11.2021 επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής και ζητούν  απαντήσεις σε όλα τα τιθέμενα ζητήματα: Επισυνάπτεται η επιστολή.

 

/ Βουλευτές Αχαΐας