Δελτίο τύπου της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου.

αναγνωστοπουλου

Η κυβερνητική αποτυχία σε όλους τους τομείς αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο και στον πολιτισμό. Η προαγωγή του κ. Ν. Γιατρομανωλάκη σε υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, ο οποίος ως Γενικός Γραμματέας απέτυχε να στηρίξει τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους του χώρου, δεν μπορεί να εξωραΐσει τις πολλαπλές και εγκληματικές αστοχίες της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη και της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύσσωμοι οι άνθρωποι του κινηματογράφου με δημόσια επιστολή τους, την οποία συνυπογράφουν 673 επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα όλων των ειδικοτήτων και όλων των γενεών, καταγγέλλουν τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης και την πρωτοφανή έλλειψη διαβούλευσης που υπονομεύουν την ελληνική κινηματογραφία.

Με τη δρομολόγηση σειράς άστοχων νομοθετικών παρεμβάσεων που καθοδηγούνται τόσο από αδιαφορία και πρωτοφανή κυνισμό όσο και από εξυπηρέτηση συμφερόντων, η ΝΔ επιχειρεί να στερήσει σημαντικούς πόρους από τον ελληνικό κινηματογράφο, εκχωρώντας σε τηλεοπτικά προγράμματα και ξένες παραγωγές την υποχρέωση των καναλιών να επενδύουν στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και μειώνοντας σημαντικά τα ποσά για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου με την προκλητικά ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τις ξένες πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχόμενου. Έχει προηγηθεί η ψήφιση τροπολογίας για την αλλοίωση του θεσπισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ επενδυτικού κινήτρου cashrebate, που θα στέλνει χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για υπέρογκες αμοιβές στο εξωτερικό, στερώντας θέσεις εργασίας στη χώρα και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των λίγων μεγάλων παραγωγών σε βάρος των πολλών μεσαίων και μικρών κινηματογραφικών επενδύσεων. Επιπλέον, η διοίκηση της ΕΡΤ αντί να στηρίζει και να προωθεί τον ελληνικό κινηματογράφο μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, αξιοποιώντας με κάθε κατάλληλο τρόπο τα γεμάτα ταμεία της από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί με κερδοσκοπικά κίνητρα και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων κινηματογραφιστών για να διαμορφώσει μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά οπτικοακουστικών έργων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προωθώντας την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του και στον πολιτισμό, δεν διστάζει να ισοπεδώσει τα πάντα. Να αποσυρθούν τώρα οι επίμαχες νομοθετικές παρεμβάσεις και να ξεκινήσει η κυβέρνηση έναν ουσιαστικό διάλογο με τους ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου.

/ Βουλευτές Αχαΐας