Δελτίο τύπου της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου.

αναγνωστοπουλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Αθήνα, 24 Ιουνίου  2021

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε και εφάρμοσε ένα σπουδαίο εργαλείο για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, το επενδυτικό κίνητρο cash rebate και το ΕΚΟΜΕ αφού φρόντισε να το θωρακίσει ώστε να είναι ένα διαφανές αλλά και ευέλικτο σύστημα χρηματοδότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προειδοποιήσει  αλλά και τα σωματεία του κινηματογραφικού χώρου, εδώ και μήνες να μην γίνουν αλλαγές που θα μειώσουν την ανταποδοτικότητα του cash rebate και τη διαφάνεια του μέτρου,  η οποία μπορεί να στοιχίσει σε θέσεις εργασίας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης όμως,  κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αγνόησε τις προειδοποιήσεις και προχώρησε σε αλλαγές, τα αποτελέσματα των οποίων βλέπουμε σήμερα στην περίπτωση της ταινίας  που θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη, όπου όπως καταγγέλλει η ΠΟΘΑ θα δουλέψουν κυρίως τεχνικοί από γειτονικές χώρες.

Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση της ΝΔ να μετατρέπει το cash rebate από ένα εργαλείο αναπτυξιακό σε εργαλείο μείωσης του κόστους εργασίας και δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν νοείται ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, χωρίς να διασφαλίζονται θέσεις εργασίας για τους Έλληνες κινηματογραφιστές, ιδιαίτερα όταν ο χώρος του πολιτισμού και οι εργαζόμενοι του έχουν τόσο πληγεί από την πανδημία.

Η ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά με την πολιτική πρακτική του. Μια χαμένη ευκαιρία προβολής της χώρας και του καλλιτεχνικού της δυναμικού μέσα από μια διεθνή παραγωγή δεν στάθηκε ικανή να κινητοποιήσει τους ιθύνοντες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια και αδιαφορία τους έχουν όμως πλήξει ανεπανόρθωτα τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.

/ Βουλευτές Αχαΐας