Δελτίο τύπου της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με την χθεσινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών.

αναγνωστοπουλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

5.3.2021

 

Aκόμη μία φορά ο κόσμος του Πολιτισμού έδωσε δυναμικό “παρών” στη χθεσινή κινητοποίηση, διεκδικώντας τα αυτονόητα: την στήριξη του κλάδου τους που πλήττεται ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορονοιού, εφόσον τα μέτρα που έχει λάβει έως σήμερα η κυβέρνηση για την προστασία τους είναι ανεπαρκή και ελλιπή.

Ωστόσο, η συνάντηση της αντιπροσωπείας των καλλιτεχνών με την Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες, απέβη για ακόμα μία φορά άκαρπη. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την αναγκαία συνέχιση των μέτρων οικονομικής στήριξης και για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
Η συνέχιση της ασφαλιστικής κάλυψης των καλλιτεχνών για έναν ακόμη χρόνο, είναι σαφώς αποσπασματικό μέτρο και δεν εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο κοινωνικής στήριξης των εργαζόμενων στον πολιτισμό, οι οποίοι απειλούνται με αφανισμό.  Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια θα εξακολουθούν να ταλανίζουν έναν πληττόμενο κλάδο.

Οι προτάσεις των ανθρώπων του πολιτισμού για την αναβάθμιση του Μητρώου καλλιτεχνών είναι αναγκαίο να τεθούν σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μπορέσει να καταστεί λειτουργικό και αξιοποιήσιμο σε όφελος των αναγκών των ανθρώπων της τέχνης.
Ο πολιτισμός έχει πραγματικά ανάγκη από ένα συνολικό, συνεκτικό και μακροπρόθεσμο σχέδιο, με έμφαση στην στήριξη των ανθρώπων που έχουν πληγεί, ώστε να μπορέσει να ζωντανέψει και πάλι η τέχνη σε κάθε της έκφανση. Τα ημίμετρα δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες ενός κλάδου που χειμάζεται.

/ Βουλευτές Αχαΐας