Δήλωση της βουλευτού Αχαιας ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την χθεσινή επίσκεψή της στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στη Σαλαμίνα, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

αναγνωστοπουλου

Η επίσκεψη στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στη Σαλαμίνα επιβεβαίωσε αυτό που ο κόσμος του Πολιτισμού γνωρίζει πια πολύ καλά. Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη σφραγίζει με την πολιτική της μια περίοδο μνημειώδους και συντριπτικής αδιαφορίας όχι μόνο για το σύγχρονο αλλά και για τον αρχαίο πολιτισμό.

Στη Σαλαμίνα ξεγυμνώνεται η πολιτική της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους που δε σέβεται καμιά πολιτιστική κληρονομιά. Ο περιβαλλοντοκτόνος και αρχαιοκτόνος «νόμος Χατζηδάκη», που επιτρέπει ανεξέλεγκτα fast track αδειοδοτήσεις, δεν υπολογίζει Σαλαμινομάχους και αρχαιολογικούς χώρους, ούτε επιφυλάσσει την παραμικρή προστασία σε μνημεία, ειδικά όταν αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα φίλων και γνωστών. Η Σαλαμίνα πέφτει θύμα ακριβώς αυτής της «επιτελικής λογικής». Η Υπουργός, αντί να υπερασπιστεί και να προστατεύσει αυτό που ο θεσμικός της ρόλος επιβάλλει, αυτοακυρώνεται τηρώντας ένοχη σιωπή για τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων στην αδόμητη ζώνη Α προστασίας της Κυνόσουρας. Ακυρώνει επίσης τις αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εξαίρεσε την περιοχή από το master plan της Cosco και επιχείρησε να βάλει έναν ορίζοντα τέλους στη ναυπηγική δραστηριότητα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή.

Κατά τα άλλα, σύσσωμο το επιτελικό κράτος, μαζί με τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού, γιορτάζει τα 2500 χρόνια από την εμβληματική Ναυμαχία της Σαλαμίνας, βγάζει λογύδρια για κατακτητές και πάτρια εδάφη, και αφήνει ως πολιτιστική κληρονομιά μια άδεια περικεφαλαία.

/ Βουλευτές Αχαΐας