Δήλωση της βουλευτού Αχαιας ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου.

αναγνωστοπουλου

Τρεις νέες γυναίκες, η Ζακλίν Λέντζου, η Ίρις Μπακλανέα και η Θέλγια Πετράκη, σάρωσαν τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας». Στα πρώτα βήματα της διαδρομής τους σε ένα επάγγελμα που ακόμη διεθνώς ανδροκρατείται, η βράβευσή τους αποδεικνύει πόσο αναγκαίο και καίριο μπορεί να είναι στην εποχή μας το γυναικείο βλέμμα πάνω στην ιστορία και την καθημερινότητα, στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα μιας κοινωνίας που ενώ βρίσκεται σε διαρκή μετασχηματισμό αναζητά πάντα απαντήσεις στα μεγάλα πανάρχαια ερωτήματα.

Στα λόγια και των τριών αναδεικνύεται όμως και η επισφάλεια στην οποία ζουν και δημιουργούν οι καλλιτέχνες στη χώρα μας, μαζί με το πείσμα τους όχι απλώς να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να αποδείξουν το ταλέντο και την ικανότητά τους, αλλά και να διεκδικήσουν από την Πολιτεία την αναγνώριση και έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων της τέχνης, ιδίως του κινηματογράφου. Δυστυχώς, παρούσα είναι και η αγανάκτησή τους για τον τρόπο με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση μεταχειρίζεται τους καλλιτέχνες στη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας έχει αναδείξει πολλές και πολλούς εξαιρετικά ταλαντούχους δημιουργούς στο χώρο του κινηματογράφου. Δημιουργούς που έχουν ξεχωρίσει στο διεθνές πεδίο και τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, που συνομιλούν με ίσους όρους με τους ξένους συναδέλφους τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και τη λιγοστή υποστήριξη που τους δίνεται. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλάι τους και να ενισχύσει τις προσπάθειές τους σε μια τέχνη που έχει τη δύναμη να φτάσει παντού, μέχρι την πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μας αλλά και στην άκρη του κόσμου διαδίδοντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Θέλω να συγχαρώ την Ζακλίν Λέντζου, την Ίριδα Μπακλανέα και τη Θέλγια Πετράκη, αλλά και όλες και όλους τους δημιουργούς που διακρίθηκαν στις «Νύχτες Πρεμιέρας» και να τους ευχηθώ από καρδιάς καλή συνέχεια στις επόμενες, μικρού και μεγάλου μήκους διαδρομές τους.

/ Βουλευτές Αχαΐας