Δήλωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με την επιστολή-καταγγελία κατά του Δημήτρη Λιγνάδη που βρέθηκε μετά από έρευνες στο σπίτι του.

αναγνωστοπουλου

ΔΗΛΩΣΗ ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

14.04.2021

Το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Ναταλί Χατζηαντωνίου στο ειδησεογραφικό σάιτ news247 φέρνει στο φως ένα πραγματικά περίεργο εύρημα από τις έρευνες στο σπίτι του υπόδικου και προφυλακισθέντος πλέον Δημήτρη Λιγνάδη. Μια ανώνυμη επιστολή, που από τα συμφραζόμενα θεωρούμε ότι απευθύνεται στον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη και στην οποία καταγγέλλονται ανάρμοστες σχέσεις του Δ. Λιγνάδη, υπεύθυνου τότε του θεατρικού ομίλου του σχολείου, με μαθήτριες. Η επιστολή βρέθηκε σε φάκελο του γραφείου προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το όνομα του κ. Λιγνάδη ως παραλήπτη και σημείωση να παραδοθεί αυστηρά στα χέρια του (Ι.Α.Χ.).

Η αποκάλυψη καταδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο παραλείψεις τόσο της αστυνομικής όσο και της εισαγγελικής έρευνας της υπόθεσης. Από τη μια καθυστερήσεις (με άνωθεν εντολές;) όσον αφορά την έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου, από την άλλη, πλήρης παραγνώριση της σημασίας της «υπόθεσης Αρσάκειο» στην ευρύτερη «υπόθεση Λιγνάδη». Μέχρι σήμερα η επιστολή των πρώην μαθητών του σχολείου σχετικά με κακοποιητικές συμπεριφορές, σεξουαλική παρενόχληση και άλλες ανάρμοστες πράξεις στο περιβάλλον του σχολείου δεν έχει προκαλέσει ουδεμία συνέχεια παρά τις απειλές του κ. Μπαμπινιώτη ότι θα τους φέρει «ένας προς έναν» αντιμέτωπους με τον εισαγγελέα. Άλλωστε, και στην απάντηση του κ. Μπαμπινιώτη στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου επανέρχονται οι απειλές, χωρίς καμία πειστική εξήγηση για το περίεργο αυτό εύρημα. Αντιθέτως, επιδεικνύεται σχεδόν η βεβαιότητα του προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ότι ουδέποτε θα ελεγχθεί πραγματικά όσον αφορά τις ευθύνες του για την πολιτεία του πρώην συνεργάτη του.

Η υπόθεση Λιγνάδη έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ωστόσο είναι κρίσιμο να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της και να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και όσοι επί δεκαετίες, αν μη τι άλλο, κάλυπταν την εγκληματική συμπεριφορά του σε βάρος νέων, ακόμη και ανήλικων παιδιών, ακόμη και εντός ενός από τα «καλύτερα» ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει στο σύνολό της και οι ευθύνες να αποδοθούν σε όλους τους υπεύθυνους. Το οφείλουμε σε όσους έζησαν και ζουν ακόμη σήμερα με ζωντανό το τραύμα της κακοποίησης, είτε βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, είτε παραμένουν στο καταφύγιο της σιωπής. Το οφείλουμε στους ανθρώπους του πολιτισμού, που αυτές τις δύσκολες μέρες αγωνίζονται όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για την εξυγίανση του χώρου της τέχνης από παρόμοια φαινόμενα και συμπεριφορές.

/ Βουλευτές Αχαΐας