Δήλωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου.

αναγνωστοπουλου

Περιμένουμε από το ραντεβού της Τετάρτης 19 Μαΐου στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΟΘΑ και της Γεν. Γραμματέας κ. Στρατινάκη, να δοθούν επιτέλους λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, να γίνει άμεση καταβολή των επιδομάτων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο σε όλους τους επαγγελματίες, με ταυτόχρονη επίλυση της άδικης διάκρισης  για όσους έκαναν την εγγραφή τους στο “μητρώο καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού’’,  μετά τις 10 Ιανουαρίου και ακόμα βρίσκονται εκτός των μέτρων στήριξης.

Επιπλέον, θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης να φροντίσει έτσι ώστε οι παραγωγές που θα γίνουν, να γίνουν με πλήρεις εργασιακές σχέσεις, ασφάλιση και πληρωμένες πρόβες. Για να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η επιθεώρηση εργασίας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να  εκπονηθούν προγράμματα ενθάρρυνσης, παροχής δημοσίων υποδομών (χώρων) και οικονομικής στήριξης για τις παράγωγες. Πρέπει τέλος να  παραταθούν  τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και μετά τις 28 Μαΐου που προβλέπεται να ανοίξει το ζωντανό θέαμα, δεδομένου ότι οι υγειονομικοί περιορισμοί, θα επηρεάσουν αρνητικά την απασχόληση και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν θα μπορέσει να βρει δουλειά την θερινή σεζόν.

Ο Σύγχρονος Πολιτισμός, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Είναι οι καλλιτέχνες, οι τεχνικοί και οι επαγγελματίες του κλάδου που συμβάλουν με τη φαντασία, τις γνώσεις και το ταλέντο τους, για να δημιουργήσουν παραστάσεις, εικόνες, ήχους, συναισθήματα και να συνεισφέρουν με τη δουλειά τους, σε κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η κοινωνία: στον Πολιτισμό.

/ Βουλευτές Αχαΐας